Algemeen

19de-eeuws portret vroegere bewoonster op Harsta State in Hegebeintum

Een bijzondere gebeurtenis op Harsta State; in de hal van de eeuwenoude state is een imposant 19de-eeuws schilderij opgehangen. Het gaat om een portret van Amelia Gerardina van Andringa de Kempenaer-de Schepper (1813-

Het schilderij is geschonken door Sophie Kamerling-van Haersma Buma, nazaat van Amelia Gerardina. Dat het portret nu op de state te bewonderen is, is heel bijzonder: het is een thuiskomst. Erfgoedorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten, eigenaar van Harsta State, is dan ook erg dankbaar voor deze waardevolle schenking.

De geschiedenis van Harsta State gaat terug tot de zestiende eeuw. Het eeuwenoude terrein met grachten, oprijlaan en singels – kenmerkende elementen van een Friese state – is tot op de dag van vandaag intact gebleven. Amelia Gerardina, door ingewijden ook wel ‘Miele’ genoemd, was meer dan 90 jaar eigenaresse van Harsta State. Als 5-jarige, afstammend van een oude familielijn, erfde ze zowel de state als veel grond. Later, ook nog op hoge leeftijd, bracht ‘Miele’ vele zomerse dagen op Harsta State door. Haar herinnering leeft niet alleen voort op de state, maar ook in de kerk van Hegebeintum waar een rouwbord van haar hangt. 

Het portret van Amelia Gerardina is in 1858 geschilderd door Johan Joeke Gabriël van Wicheren (1808-1897). Van Wicheren was leermeester van onder meer Jozef Israëls en leerling van Willem Bartel van der Kooi. 

Het portret bekijken? Dat kan! Harsta State is te bezoeken als museumhuis én vakantiehuis. Kijk voor openingstijden en tickets op hendrickdekeyser.nl. 

Hendrick de Keyser Monumenten

Harsta State is één van de bijzondere huizen van Hendrick de Keyser Monumenten. Al meer dan 100 jaar behoudt de nationale erfgoedorganisatie bijzondere huizen en hun interieur voor de toekomst. De bijna 450 unieke huizen verspreid over heel Nederland worden behouden door ze te gebruiken. Je kunt er wonen, werken, overnachten, een evenement organiseren, of ze bezoeken als museumhuis