Algemeen

Archeologiedagen op 15 en 16 juni Terp Hegebeintum

Neem een duik in het verleden tijdens de Archeologiedagen in Fryslân. In het weekend van 15 en 16 juni organiseren het Fries Museum en Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum een uitgebreid programma voor jong en oud. Kom op zaterdag 15 juni naar Hegebeintum en maak kennis met de historische ambachten van de Friezen in verschillede workshops. Ook is er een speciale re-enactment waarbij wordt getoond hoe de Friezen vroeger potten vervaardigden. Op zondag 16 juni is er een programma in het Fries Museum met speciale speedtours door de tentoonstelling De Terp en een familieworkshop terpen bouwen. Zelf een bodemvondst gedaan? Neem het mee naar museum en kom meer te weten over de vondst tijdens het PAN-spreekuur. Alle activiteiten zijn gratis, wel is het nodig om een plekje te reserveren voor de rondleidingen en de wandeltocht in verband met beperkte capaciteit. Kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl/archeologiedagen

Met een bijzonder programma brengen het Fries Museum en Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, in het weekend van 15 en 16 juni, de rijke geschiedenis van Fryslân naar het heden. Jong en oud, archeologen en metaaldetector-fanaten, experts en leken; iedereen is van harte welkom!

Op zaterdag 15 juni maken bezoekers kennis met historische ambachten in Hegebeintum. Leden van de re-enactmentgroep Monetarii Dorestatii zien hoe de Friezen rond het jaar 825 oude ambachten beoefenden. Bezoekers die liever creatief bezig zijn kunnen aanschuiven bij verschillende workshops. Rijg bijvoorbeeld een historische ketting, of ga aan de slag met het bakken van een pot. Na afloop van de workshops nemen de bezoekers hun zelfgemaakte replica's mee naar huis. De activiteiten vinden van 11.00 tot 17.00u plaats bij het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum aan de Pypkedyk 4.  

Of ontdek de bijzondere archeologiecollectie van het Fries Museum tijdens de Archeologiedagen op zondag 16 juni. Wandel mee in een speedtour met historicus Sander Erades. Erades is als historicus betrokken bij het Fries Museum en doet onderzoek naar vroegmiddeleeuwse munten. In deze speedtour hoor je alles over de vele terpen die Fryslân rijk is én over de bijzondere schatten die schuilgaan in de Friese terpengrond. In de hal van het museum kunnen families aan de slag met een familieworkshop 'terpen ontwerpen'. Met verschillende materialen bebouwen zij hun eigen droomterp. Ook is er een PAN-spreekuur voor mensen die meer willen weten over hun eigen bodemvondsten.

Reserveer alvast een kaartje voor speedtours of kijk voor het volledige programma op friesmuseum.nl/archeologiedagen. 

Archeologiedagen 
De Nationale Archeologiedagen vinden dit jaar voor de negende keer plaats en ontsluiten de Nederlandse archeologie voor jong en oud, kenner en leek. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van Nederland. Tijdens de Nationale Archeologiedagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om verhalen te vertellen en de Nederlandse archeologie voor iedereen zichtbaar te maken. De Nationale Archeologiedagen vinden in hetzelfde weekend plaats als The European Archaeology Days, op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024. 

Deze activiteit wordt georganiseerd door Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum en het Fries Museum.