Algemeen

Arend Mud gepromoveerd tot 3e dan full-contact karate

Arend Mud uit Goutum is door de wereldbond van het Shinkyokushin Karate bevorderd tot de derde dangraad. De extra gouden streep op zijn zwarte band is een blijk van waardering van de WKO voor Mud zijn staat van dienst. De promotie vond afgelopen week plaats tijdens een WKO-vergadering in Tokio. Sensei Mud (65) begon in 1984 met de full-contact karatestijl en richtte in 1993 samen met Gilbert Cleveringa karatevereniging Iryoku op. Hij schreef ook een boek over de Japanse krijgskunst.

De conferentie van de WKO (World Karate Organization) is altijd gekoppeld aan het wereldkampioenschap Shinkyokushin Karate dat eens in de vier jaar in Tokio wordt gehouden. Tijdens de recente vergadering, onder leiding van WKO-voorzitter Kenji Midori, werd Mud geëerd voor zijn verdiensten binnen het karate. Mud vernam het heugelijke nieuws thuis in Goutum.

 

Mud zette in 1984 zijn eerste stappen in de karatewereld bij dojo Von Mansveldt in Leeuwarden. Na zes jaar, waarin hij onder meer een Friese titel behaalde, slaagde Mud voor de zwarte band en daarmee tevens de eerste dan. De tweede gouden dan-streep volgde in 1996. Mud voltooide rond die tijd ook de opleiding tot rijkserkend karateleraar in de oosterse gevechtskunsten, met het full-contact karate als specialisatie.

 

Mud heeft deelgenomen aan karatekampen in binnen- en buitenland en reisde drie keer naar Japan om lessen te volgen. Hij organiseerde zelf een aantal kampen op Schiermonnikoog en is een van de initiatiefnemers van de Oldehove Cup, een groot karatetoernooi dat ieder jaar in Leeuwarden plaatsvindt. Zijn boek 'Tien jaar op een rots' verscheen in 2014. Daarin beschrijft Mud de filosofie van de budo in het algemeen en het Shinkyokushin Karate in het bijzonder. Zo behandelt hij onderwerpen als mentale kracht, zelfbeheersing, respect en persoonlijke ontwikkeling. 'Tien jaar op een rots' is door vele karateka's en verenigingen in Nederland aangeschaft en er zijn meerdere drukken verschenen.  

Na 30 jaar trad Mud afgelopen voorjaar terug als voorzitter van Iryoku, dat leslocaties heeft in Leeuwarden en Stiens. De vereniging bedankte hem op 11 maart voor zijn bestuurlijke inzet met een speciale dag vol demonstraties en andere activiteiten. Mud maakt tegenwoordig deel uit van de raad van advies van Iryoku en geeft nog steeds met veel plezier en passie les aan kinderen, jongeren en volwassenen. 

Naast zijn karateleven is Mud adviseur bij EURES, een Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling.

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama en betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. De krijgskunst is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd zijn er naar schatting vier miljoen beoefenaren