Algemeen

Basisschoolleerlingen scoren 1874 boeken!

Lezen en bewegen gaan heel goed samen. Dat is de afgelopen jaren wel bewezen met ‘Scoor een Boek’! Ook dit jaar deden zo’n 500 kinderen in gemeente Leeuwarden en Tytsjerksteradiel mee met dit unieke leesproject. 

Basisschoolleerlingen van cbs De Sprankel uit Stiens

Na 9 weken vol leuke opdrachten verruilden de leerlingen de schoolbanken de afgelopen week voor een middagje sporten op het voetbalveld of in de gymzaal. Tijdens deze feestelijke afsluiting werd ook bekend gemaakt hoeveel boeken er dit jaar zijn gescoord: maar liefst 1874. Zo’n 500 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 lazen de afgelopen weken zoveel mogelijk boeken. Aan de hand van video’s (met een profvoetballer in de hoofdrol), leuke opdrachten en een leesconsulent die op bezoek kwam in de klas werden de leerlingen gestimuleerd om zoveel mogelijk boeken te lezen. 

Buurtsportcoaches van bv SPORT en High Five Sportstimulering verzorgden speciale sportlessen. Scoor een Boek is een uniek leesproject waarbij dbieb en basisscholen in gemeente Leeuwarden en Tytsjerksteradiel met voetbalclub SC Cambuur samenwerken. Door lezen te verbinden aan sport, willen de betrokken partijen het leesplezier bij kinderen aanwakkeren. Ook dit jaar is Scoor een Boek opnieuw een groot succes. En dat komt omdat het niet draait om het lezen, maar vooral het plezier daarin. Door opdrachten zoals het voorlezen voor je broertje of zusje, een basisopstelling maken van mooiste boeken of samen met je beste vriend jouw favoriete personage bespreken, wordt de focus verlegd naar waar het echt om draait: plezier in het lezen. De wereld beter begrijpen door het lezen van verhalen van anderen. De afgelopen week werd het project feestelijk afgesloten. 

 

I.s.m. bv SPORT en High Five Sportstimulering werden de sportieve afsluitingen allemaal lokaal georganiseerd. Op het schoolplein en op sportvelden werd een speciaal parcours uitgezet. Van het omtrappen van afgeschreven boeken, estafette lopen, squads doen met een boek op je hoofd en planken terwijl je een boek leest