Algemeen

Beleef de ‘Dag van het Kasteel’ in zes bijzondere huizen van Hendrick de Keyser Monumenten

Hendrick de Keyser Monumenten, hét nationale goede doel voor het behoud van historische huizen, doet op 29 mei met maar liefst zes locaties door heel Nederland mee aan de ‘Dag van het Kasteel’: Huis Barnaart in Haarlem, Harsta State in Hegebeintum, Huis Van Eysinga in Leeuwarden, Villa Rams Woerthe in Steenwijk, Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid en Huis te Warmond,in Warmond.

Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar ‘Upstairs/downstairs’ en staat in het teken van het personeel van kastelen, buitenplaatsen en chique woonhuizen. In de huizen van Hendrick maak je op 29 mei kennis met de bewoners van onze huizen én met hun personeel.

Harsta State, Harstawei 25

 

Een prachtig bewaarde Friese state

De geschiedenis van de Harsta State gaat terug tot de 16de eeuw. Het eeuwenoude terrein met grachten, oprijlaan en singels – kenmerkende elementen van een Friese state – is tot op de dag van vandaag intact gebleven. Het huis is omgeven door een prachtige siertuin met bijzondere zogenaamde stinzenplanten. Het is één van de weinige vindplaatsen van de zeldzame blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel.

 

De zaal vormt het hart van het huis. Het voormalige ontvangstvertrek, in Lodewijk XVI-stijl, heeft prachtige ornamenten die herinneren aan de hoogtijdagen van de state, zoals familieportretten, strikjes, guirlandes en bokalen, de marmeren schouw en de buffetkasten. Bijzonder is dat de zaal, passend bij de landelijke omgeving, volledig is afgewerkt met hout. Later was het gebruik van deze kamer, toen het huis niet meer permanent werd bewoond, waarschijnlijk meer informeel en diende het als woonkamer.

 

Upstairs/downstairs

Personeel had de Harsta State ook. Bijvoorbeeld om de bijzondere tuin met stinzenplanten te onderhouden. Op de Dag van het Kasteel vertellen we onze bezoekers graag over het bijzondere verhaal van de drie generaties van dezelfde familie, die zich van 1877 tot 1966 met liefde ontfermd hebben over de unieke tuin.

 

Kom op bezoek!

Breng de Harsta State tot leven op de Dag van het Kasteel! Het huis is die dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets voor maandag 29 mei zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Kennis en Informatiecentrum. Hier kan ook geparkeerd worden. Meer informatie vind je op www.terphegebeintum.nl.

 

Logeren in Harsta State

Je kunt ook logeren in dit bijzondere huis, want het is te huur als vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten. Het vakantiehuis ademt de sfeer van de laat 19de eeuw, maar je geniet er  van het comfort van nu.

Meer informatie vind je op www.hendrickdekeyser.nl/overnachten/harsta-state.