Algemeen

Beleef de Nacht van de filosofie in dbieb

Op 23 april van 17.00 tot na middernacht vindt de Nacht van de Filosofie plaats in dbieb en de Blokhuispoort. Met onder andere gasten als Paul Verhaeghe, Désanne van Brederode, Elke Wiss, Frank Meester en Yvette Luhrs. Dit keer schijnen de sprekers hun licht op het thema ‘Intieme vreemden’. In de aanloop naar het festival zijn op Paolo Lamberti en Marthe Kerkwijk te gast. Aanmelden voor de nacht kan via www.dbieb.nl. 

Intieme vreemden
Het thema van De Nacht van de Filosofie 2022 is ‘Intieme vreemden’. De actualiteit maakt het thema dagelijks voelbaar. Want hoe kan het toch gebeuren dat iets of iemand waar je zó vertrouwd mee was zich plotseling als een vreemde kan voordoen. Dat je iets ontdekt dat er altijd al was en zich ineens als iets vreemds aan je opdringt. Of hoe een vreemde ineens heel dichtbij kan komen en intiem kan aanvoelen. Kortom: genoeg voer voor filosofen, wetenschappers, kunstenaars en maker om hun publiek mee te prikkelen en te inspireren.   

Een week lang filosofie 
In de aanloop naar de Nacht, op woensdag 20 en donderdag 21 april, kunnen filosofieliefhebbers al terecht in dbieb. In de workshop en lezing ‘Strijdvaardig leven’ dagen Makoto en Pablo Lamberti de bezoeker uit om het alledaagse met nieuwe ogen te bekijken. Je leert de kunst van ‘sho-shin’: een beginner-mind. Op donderdag deelt Hannah Arendt het idee dat vriendschap vooral tot de publieke sfeer behoort, omdat dit de samenleving schept. Een mooie gedachte voor wie soms eenzaamheid ervaart door gebrek aan vriendschap.  

Gestuntel, inconsequentie en seks 
Op zaterdag, tijdens de Nacht van de filosofie, stellen bezoekers met één ticket hun ideale avond samen. Eén van de sprekers is Désanne van Brederode. Zij vertelt over de beginnende liefde en hoe wij in dat prille begin van een nieuwe liefde altijd lijken terug te grijpen naar het verleden. Terwijl je eigenlijk opnieuw zou willen beginnen. Met alle gestuntel en wederzijdse misverstanden, hoe ervaren je ook bent.  

Frank Meester houdt aan de hand van zijn boek ‘Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen’ een pleidooi voor inconsequentie. Hoe het ons eigenlijk nooit lukt om een consequent verhaal te vertellen over hoe je zelf en hoe de wereld in elkaar steekt. En hoe we voor onszelf altijd vreemden blijven.  

De Nacht wordt afgeloten met een gesprek tussen Kirsten van Santen en sekswerkerrechtenactiviste Yvette Luhrs. Ze praten over onze kijk op seksualiteit, over wat sekswerk is en over de ideeën die mensen hierbij zoal hebben over dit vak. En ook: waarom ja zeggen soms veel belangrijker is dan nee. 

Tickets 
De Nacht van de Filosofie verrast de bezoeker dit jaar niet alleen met talks en interviews, maar ook met hapjes en drankjes, een tentoonstelling en mini-filosofische gesprekken. Met één ticket stel je zelf de avond samen.  Het volledige programma is te bekijken op de website van dbieb: www.dbieb.nl