Algemeen

Bewegen in Coronatijd

Het is heel fijn, dat de scholen weer open mogen op 8 februari a.s. Sociale contacten zijn enorm belangrijk voor ons welzijn. Waarschijnlijk mogen de gymlessen nog niet binnen plaatsvinden, maar de vak- en groepsleerkrachten zullen er samen met mij en de studenten van het CIOS en de ALO alles aan doen, om de kinderen wel weer te laten bewegen. 

De afgelopen tijd hebben wij de scholen allerlei mogelijkheden gestuurd om de kinderen toch te laten bewegen. Er zijn huiswerkkaarten gestuurd, die de kinderen zelf thuis konden doen, maar op de Twilling is ook “online” les gegeven aan groep 8 van meester Sytze. Zij deden twee keer in de week een beweegcircuit, waarbij CIOS-student Marèm elke week weer nieuwe oefeningen met de kinderen deed. Ook waren de vakleerkrachten actief in de noodopvang op verschillende basisscholen. 

Wat bewegen betreft, wat zou het fijn zijn, als we in februari nog even zouden kunnen schaatsen. De echte waaghalzen hebben al wat streken gezet op de Ryptsjerksterpolder, hopelijk blijft het flink doorvriezen en kunnen we op de ijsbanen en wie weet op het buitenwater, dit jaar nog even schaatsen. Zou een welkome afwisseling zijn in deze moeilijke tijd. Het zou mooi zijn als de ijsclubs weer eens in actie mogen komen. 

Op 17 en 24 februari a.s. worden de laatste Wintergames georganiseerd door BV Sport en Amaryllis jongerenwerk. Op 17 februari gaan we voor de 10 t/m 17-jarigen “Jachtseizoen” doen, voor de 6 t/m 9 jarigen weer allemaal leuke spelletjes. Op 24 februari sluiten we de Wintergames af, op de voetbalvelden van SC Stiens met (waarschijnlijk) een survivalbaan en bumper voetbal.

Wil je meedoen aan de Wintergames dan moet je je wekelijks opgeven bij: e.tolsma@bvsport.nl. Dit moet dan wel uiterlijk op de dinsdag voorafgaande aan de activiteit.

Volg ook de informatie hierover op social media en schoolportaal. Per keer is er wel een limiet aan het aantal kinderen wat kan komen, dus meld je op tijd aan. Bij de afsluitende activiteit willen we voorrang geven aan de kinderen, die wekelijks bij de Wintergames zijn geweest, maar proberen we wel zoveel mogelijk kinderen toe te laten, zodat zoveel mogelijk kinderen een leuke activiteit in de voorjaarsvakantie hebben. 

Als laatste natuurlijk weer de beweegchallenge. Deze keer eentje die opbouwt in moeilijkheid. Voor senioren is balans/valtraining heel erg belangrijk. Hoe ouder we worden, hoe belangrijker beweging wordt om de spieren en gewrichten soepel te houden. 

Hier de uitdaging: ga zitten op een stevige stoel zonder leuningen, evt. de stoel tegen de muur zetten. Ga dan 10 keer staan en weer heel rustig zitten zonder de balans te verliezen, handen over de borst gevouwen. Als je meer kan, ga je erbij ook nog op de grond zitten en daarna staan en weer op de stoel zitten. Nog een stapje verder is dat je bij het omhoog komen eerst nog omhoog springt. Als je op de stoel gaat zitten, gebruik je natuurlijk niet je handen. Veel succes met deze challenge. 

Als je meer vragen hebt over sport en bewegen in de dorpen Noord (oud gemeente Leeuwarderadeel) kun je altijd contact opnemen.

Elske Tolsma
(e.tolsma@bvsport.nl - 06-46275830)
Buurtsportcoach gemeente Leeuwarden, dorpen Noord