Algemeen

CMV Burdine mooie 3e prijs op ONFK

Zaterdag 6 april; de datum van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) 2024, in De Lawei in Drachten. Exact een half jaar nadat CMV Burdine met De Tijd, het verplichte werk voor de 3e divisie, aan de slag ging. In een deelnemersveld van acht bloedfanatieke fanfares, speelden ze het stuk, voor een kritische jury. Het resultaat? 86 prachtige, eerlijk verdiende punten! En daarmee derde in de divisie: een podiumplek dus! Prachtig voor orkest en dirigent.

Vanaf het moment dat we De Tijd – een 7-delig werk van de hand van de Friese componist Jan de Haan, op de lessenaars zetten, was het duidelijk: met dit werk zouden ze wel eens kunnen scoren. Want, het werk ligt lekker in het gehoor, én het stuk biedt alle ruimte aan het orkest als geheel, en aan individuele muzikanten en solisten, om jezelf van je beste muzikale kant te laten zien en horen. Met delen waarin flink uitgepakt kon worden in klank en beleving, en met delen waarin de pianissimo’s tot het uiterste moesten worden gezocht. Een stuk dus, dat zich er voor leent om mooi  muzikaal uit te beelden.

Wat CMV Burdine had geleerd van deelname aan het Bondsconcours in 2023 (84 punten) en het Festival voor Koren en Korpsen op Schiermonnikoog in 2023 (87 punten) is dat ze het goed doet in beleving en uitstraling. Ze kunnen dus prima ‘een mooi verhaal vertellen’ met de muziek. De kunst voor het ONFK was dus om dat verhaal nóg spannender te maken door goed op de muzikale tekens te letten.

Zaterdag 6 april was het dan zover. Na een prima try-out een week eerder in Surhuisterveen, werd in de week voor het ONFK nog op de laatste details gerepeteerd. Met als resultaat dat er op zaterdag 6 april, in de Lawei een mooie uitvoering van De Tijd ten hore kon worden gebracht. Van de 8 deelnemende verenigingen in de 3e divisie kwam CMV Burdine met 86 punten op de derde plaats terecht!

Wilt u CMV Burdine beluisteren? Op de site van ONFK kunt u de opnames van de deelnemers terug horen.

Op zaterdag 1 juni is CMV Burdine live te beluisteren, in Ons Huis te St. Anne. Samen met koor Different Sound wordt dan een Seumeravond concert gegeven. Het belooft een mooie, muzikale, zomerse avond te worden. Met een gevarieerd aanbod van muziekstukken; van pop tot filmmuziek en veel meer….. Noteer dit concert alvast in uw agenda!