Algemeen

Column: Check je chip!

Voor honden is het al een aantal jaren verplicht een chip te hebben en in sommige landen geldt dit ook al voor de kat. Ook in Nederland wordt er op het moment gewerkt aan het verplichten van een chip bij de kat. Met een chip kan uw dier geïdentificeerd worden, bijvoorbeeld als uw dier is weggelopen en wordt gevonden. 

Een chip ziet eruit als een kleine capsule die past in een holle naald. Hiermee wordt de chip onder de huid geplaatst, vaak rond de hals van het dier. Het inbrengen van een chip kan even pijn doen, maar een dier voelt een chip niet zitten. Een geplaatste chip kan bij de dierenarts of medewerkers van de dierenambulance worden uitgelezen met een speciale chipreader. Iedere chip heeft een uniek nummer. Deze wordt ingevoerd in een database en als de chip goed geregistreerd staat kan er op deze manier een baasje aan het dier worden gekoppeld. 

 

Wat er mis kan gaan

Ieder jaar opnieuw belanden veel dieren in het asiel. In het gunstigste geval hebben ze een geregistreerde chip en kunnen ze gauw weer herenigd worden met hun baasjes. Helaas komt het ook geregeld voor dat deze dieren geen chip hebben, óf er is wel een chip, maar de gegevens zijn verouderd. Het kan ook zijn dat de registratie nooit in orde is gemaakt. Dan is het lastig om alsnog de eigenaar te achterhalen. Een deel van deze dieren vindt de weg naar huis dan niet meer terug. Sommige chips gaan stuk, of blijven niet goed op hun plek zitten. Het is daarom goed om de chip jaarlijks te checken. 

 

Gratis chip check 

De gehele maand juni bent u met uw dier welkom in de praktijk om samen te kijken of de chip van uw huisdier goed geregistreerd staat en de gegevens op orde zijn. Heeft uw kat nog geen chip? Bij Elke Dierenarts Terpelân kost het chippen het hele jaar door slechts 16, inclusief registratie. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met nummer 0519-561322