Algemeen

Column: ‘De Kanaaleilanden zijn kleine stukjes Frankrijk die in zee zijn gevallen en door Engeland zijn opgevist’ - Victor Hugo

Een mix van Franse en Engelse invloeden, maar toch een geheel eigen karakter: de Kanaaleilanden. 

Door onze partner Sunair ben ik uitgenodigd om mee te gaan op studiereis. Een bestemming die al erg lang op mijn lijstje stond om te bezoeken. De eilanden worden ook nog eens aangevlogen vanaf Groningen Airport Eelde, dus ideaal voor onze noorderlingen! Vanaf Groningen vlieg je in zo’n kleine 2 uur naar Guernsey, één van de Kanaaleilanden. Hier tref je authentieke kleine dorpjes aan, een ruige kustlijn en een prachtige natuur met veel kleurrijke bloemen. Het is de ideale bestemming voor iedereen die niet lang wil reizen, maar wel in een andere wereld wil stappen. Het is een paradijs voor de fietsers en wandelaars onder ons. Ook voor liefhebbers van geschiedenis is er veel te zien en te ontdekken, met name over de Tweede Wereldoorlog. 

De eilanden zijn niet te vergelijken met zonbestemmingen als Kreta of Mallorca. Toch is het voor het jongere publiek ook zeker geschikt. Je kunt een dagje strand afwisselen met het winkelen in St. Peter Port, de hoofdstad van Guernsey. Ook vind je hier het  ‘Hauteville’ Dit is het huis van Victor Hugo, welke ook zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Vanaf Guernsey reis je gemakkelijk per boot naar de eilanden Herm en Sark. Op Herm heb je prachtige stranden. Er zijn hier geen huizen, alleen één hotel.  Dit hotel is erg populair, dus wil je dit ervaren: boek op tijd! Op Sark ga je terug in de tijd. Er zijn geen geasfalteerde wegen en al het vervoer gaat nog met paard en wagen, op de tractor of op de fiets. Ook hier kun je overnachten en genieten van de rust en schoonheid die dit eiland te bieden heeft.

Met de ferry of het vliegtuig kun je vanaf Guernsey het grootste eiland Jersey ook gemakkelijk bereiken. Je kunt de eilanden in één of twee weken combineren. Net als op de andere eilanden is de bevolking hier ook erg vriendelijk. Of zoals Victor Hugo het zei : ‘Le pays est beau, le peuple est bon, l’histoire est fière. La côte sauvage est majestueuse’

Aan deze lovende woorden valt nauwelijks nog iets toe te voegen. Wie naar de Kanaaleilanden reist, zal het zelf ontdekken: het is een bijzonder land met prachtige rotsformaties dat wordt bewoond door aardige mensen, die trots zijn op hun geschiedenis. 

Wanneer ga jij? 

 

Saakje Wiegersma
Persoonlijk reisadviseur
Smelbrege 21 | 9051 BH Stiens 058 25 736 30
stiens@thetravelclub.nl 
www.thetravelclub.nl/saakje-wiegersma