Algemeen

Column: De R van Ruimte

Rust, Reinheid, Regelmaat. Bijna iedere ouder kent ze: de 3 grote R’s. Past ze vol overtuiging en overgave toe. Of is er wel eens mee om de oren geslagen. 

Al dan niet door het consultatiebureau, ook wel bekend als het ‘consternatiebureau’. De drie R’s  schijnen vooral tijdens de eerste levensjaren van die jonge spruiten van essentieel belang te zijn. De zogenaamde tropenjaren. Een woord dat wij overigens nooit gebruikten, want dat suggereerde in onze ogen dat het alleen maar hard werken was, en wij dat dus absoluut niet zo hebben ervaren. (Ook al zaten we zeker niet altijd op die roze wolk.)

 

Volgens de overlevering kun je de 3 R’s zo’n beetje als de pijlers van het opvoeden zien. En laten we wel wezen, als het werkt… Het is alleen - zoals voor veel dogma’s geldt - niet voor iedereen. Ik durf te betwisten dat niet iedereen er even goed op vaart. Zowel jong als oud(er). Laten we beginnen met Rust. Daar is nog nooit iemand minder van geworden. Voldoende slaap doet wonderen. Am I right or am I right? Maar zoals het woord ‘voldoende’ eigenlijk al zegt: de een heeft er iets meer van nodig dan de ander. Hoewel voor mij persoonlijk geldt dat ik het beste ga op 7 à 8 uren nachtrust, vind ik de stelling ‘je moet minimaal 8 uren slaap hebben want dat is het beste’, weinig hout snijden. Het draait allemaal om de juiste balans. Een gezonde afwisseling van slapen en wakker zijn.

 

Dan Reinheid. En hier kan ik vrij kort over zijn. Op dit gebied ben ik een ware minimalist. Tuurlijk. We wassen de handjes, als dat écht nodig is. Poedelen zo nu en dan, want iedere dag douchen is voor mietjes. Poetsen de bekkies, en dat dan wel braaf twee keer per dag. Halen de toiletborstel niet vaak genoeg door de pot. Zuigen de boel wanneer de stofwolken ons letterlijk om de oren vliegen. En laten de ramen door een ander lappen. #huishoudenvanjansteen

 

Komen we bij Regelmaat. Een woord waar ik nog net niet van gruwel. Waarom? Omdat het zo saai klinkt. Duf. Degelijk. Ouwelullerig. Noem maar op. En toch zit er wel wat in. Want hoe fijn vind ik het stiekem, om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Simpelweg omdat ik daar de volgende dag profijt van heb. Mijn bioritme wordt daar blij van, en ik dus ook. Nu wil ik geen saaie, oude doos zijn. Dus zijn er heus wel eens onregelmatigheden. Uitspattingen. Gekdoenerij. Katerige dagen. Wat te doen? Simpel. Daar is ‘ie weer… Rust. Even bijtrekken, en binnen no-time is oma weer helemaal in balans. 

 

Maar waar ik serieus voor pleit is een 4e R. Die van Ruimte. Fysieke, maar vooral mentale ruimte. Wat mij betreft een zeer ondergewaardeerde behoefte. Dus. Zullen we deze gewoon omruilen met die van Reinheid? Rust, Ruimte en Regelmaat. Bekt ook veel lekkerder toch? Beter. Sowieso. Ruimte is de bom 

 femkejaarsma.nl

www.verwoordinbeeld.nl