Algemeen

Column Sanne Verhoef: Over verbinding

Er gaat geen ochtendplons voorbij hier in het Gooimeer, of ik denk wel even terug aan het ochtendritueel in het hoge Noorden, aan mijn tijd in Friesland. Een periode waarin ik bewust de kracht van verbinding heb ervaren; elkaar groeten met een ‘ha goeie’ en ‘ant kikes’.

Zwemmen met een ploegje in het haventje van Alde Leie. Buurten bij Bertus en Joukje. De laatste nieuwtjes doornemen. Met een noflike kop koffie of thee en (h)eerlijk lekkers bij Carina. Of ’s avonds bij Auke en Nynke met een Syls Geluk en zijn befaamde kippy of stoof. Heerlijk tafelen met Hennie bij Jacob en Loes, waar we steevast iets kozen dat zich liet combineren met hun tongstrelende truffelsaus. Mooie ontmoetingen in de Aerden Plaats. Met Moritz en Marleen delicatessen verkopen op de markt in Drachten.… Ik koester al deze en andere herinneringen.

In mei woon ik een jaar in Almere Haven. Een lezer van De Stienser heeft mij ooit per post gevraagd hoe ik in hemelsnaam naar Almere, het afvalputje van Nederland, kon verhuizen. Ik ben blij en dankbaar te kunnen zeggen dat ik ook hier in Haven, zoals Almere Haven ook wel genoemd wordt, verbinding ervaar. Het is hier net een dorp met soms wat stadse uitwassen. Mensen groeten elkaar hier ook. Wie hier langer woont herken je aan een wat zangerige manier van praten met een Amsterdamse tongval. En heerlijk recht voor z’n raap. Ik hou ervan! Ook hier een zwemploegje met dagelijkse ochtenddip in het Gooimeer. Mensen die in weer en wind hun hond uitlaten zijn inmiddels aan ons gewend. ’t Moet komisch zijn om ons na afloop te zien. Warm ingepakt met onze thermosflessen ‘tijgerthee’,  kruidenthee met o.a. kurkuma en cayennepeper. Leunend op een elektrakast, als was het de plaatselijke bar. Plonsmaatje Randolph, een heus gezelligheidsdier, nodigt blij ei Wendy en mij regelmatig uit voor een ontbijtje bij Bakker Bart. Met plonshaar, in fluffy trui en onesie zijn we er inmiddels een bekend trio. Dat Bakker Bart, die stiekem Ad heet, je hartelijk verwelkomt en vaste klanten bij naam groet maakt dat ik er graag kom. Vrijdags om 11.00 uur een treffen met een gemêleerd gezelschap in Brasserie ‘Zoals van Ouds’ voorheen ‘Thuishaven’. Alleen daarover al kan ik een column schrijven ; )

En dan Linda. Ze is naast ondernemer een verbinder pur sang. Linda is eigenaresse van Lady Colors, een boetiek die haar persoonlijkheid weerspiegelt: kleurrijk, creatief, dynamisch en uitnodigend. Je vindt er altijd wel wat leuks. Dat ze hart heeft voor haar zaak, is in alles merkbaar. Bijzonder is de tafel met 4 stoelen te midden van haar met zorg gekozen en gepresenteerde assortiment kleding en accessoires. Het is een magische plek met ruimte voor een bakkie troost en een luisterend oor. Een plek waar mensen elkaar ‘toevallig’ ontmoeten. En waar prachtige gesprekken plaatsvinden, ideeën opborrelen en initiatieven ontstaan. Over verbinding gesproken! De mooiste definitie van ‘verbinding’ komt voor mij van de Amerikaanse Brené Brown (hoogleraar maatschappelijk werk/schrijver/blogger). Zij omschrijft het als: de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie. Je gezien, gehoord en gewaardeerd voelen… Is dat niet waar we allemaal naar verlangen? Geven en ontvangen zonder oordeel…

Is dat niet key voor wederzijds begrip en waar liefde om draait? En dat je met verbinding steun en kracht ontleent aan de relatie… Dat is toch waar energie vrij stroomt en alles naast elkaar gewoon kan ‘zijn’? Verbinding vraagt om een open hart en mind. Het buiten de eigen kaders en conditionering kunnen en willen kijken; ons ervan bewust te zijn, dat de wereld groter is dan jouw of mijn kaart. Zullen we elkaar bevragen over verschillen, in plaats van elkaar te overschreeuwen of te willen overtuigen? En soms concluderen dat we het eens zijn, dat we het niet eens zijn, zonder elkaar de hersens in te slaan? Ik pleit ervoor nieuwsgierig te zijn naar wat een ander beweegt, voedt en gelukkig maakt. En te zorgen dat we verbonden zijn en blijven in deze uitdagende tijd. Iemand een kop tijgerthee? Ik ben benieuwd wat verbinding voor jou betekent. En wat jij nodig hebt om je verbonden te voelen.