Algemeen

Commando-overdracht Vliegbasis Leeuwarden

Afgelopen vrijdag 17 januari 2020 heeft commodore-vlieger Arnoud Stallmann tijdens een ceremoniële plechtigheid het commando van de vliegbasis Leeuwarden overgedragen aan kolonel-vlieger Henk Doorten. 

 De commando-overdracht heeft plaats gevonden op de vliegbasis onder toeziend oog van het basispersoneel, militaire autoriteiten en genodigden. Stallmann heeft iets meer dan twee jaar het commando gevoerd over de vliegbasis. Hij had liever nog iets langer op Leeuwarden willen blijven, maar zijn volgende functie in Den Haag riep. Hij noemde de duurzame relatie met de omgeving en inzet van het vliegbasispersoneel wereldwijd. “Een voor de hand liggend hoogtepunt is natuurlijk de aankomst van de F-35. De basis staat er goed voor, de toekomst gloort”.

Na zijn toespraak is het bevel overgedragen aan zijn opvolger. De nieuwe basiscommandant kolonel Doorten bedankte het personeel in zijn speech voor de niet aflatende inzet gedurende de jaren dat de F-16 operationeel is en dat ‘het inzetgereed zijn’ zich nu ontwikkelt naar de inzet van F-35 en straks ook de MQ-9. “De PED Cell van het 306 squadron, waar data-analisten beelden van op afstand bestuurde vliegtuigen verwerken, blijft tot eind oktober missies ondersteunen in het Midden-Oosten. Dit is een nieuwe vorm van inzet waarbij het operatiegebied direct vanaf de vliegbasis wordt ondersteund.’

Daarnaast keek hij alvast naar de toekomst: “De vijfde generatie Luchtmacht wordt hier op Leeuwarden vorm gegeven.” Hij streeft ernaar om de impact zo minimaal mogelijk te houden voor de omgeving en blijft constructief in gesprek op het gebied van onder andere vliegbewegingen en verduurzaming. De plechtigheid is afgesloten met een fly-by van een F-16 en een F-35. 

(fotografie door Mediacentrum Defensie).