Algemeen

Commissaris van de Koning Arno Brok brengt een bezoek aan Recycle Boulevard van stichting Omrin Estafette

Op woensdag 9 september bracht de commissaris van de Koning, Arno Brok, een bezoek aan de Recycle Boulevard van stichting Omrin Estafette. In een rondleiding van ruim anderhalf uur sprak hij met de vrijwillige vakmensen en werd hij bijgepraat over de duurzame samenwerkingen, bijzondere projecten en de circulaire werkplaatsen van de ‘flagshipstore’ van Estafette in Leeuwarden. “Prachtig om te zien dat de mensen hier een veilige plek krijgen en houden en hierdoor uiteindelijk weer perspectief hebben”, geeft Brok aan.

Duurzame samenwerkingen zorgen voor hoger hergebruikspercentage

Aanleiding voor het bezoek was de deelname van Estafette in de VPRO-documentaire ‘Kracht van de kringloopwinkel’ afgelopen december. Brok maakte kennis met een aantal van de ‘hoofdrolspelers’ uit de serie,  sprak met diverse ondernemers en studenten van scholen waarmee Estafette samenwerkt en zag hoe in de circulaire werkplaatsen door de vrijwillige vakmensen oude meubelen bewerkt en ge-upcycled worden tot een hedendaags en verkoopbaar item. Het is onder andere door dit soort projecten en samenwerkingen met onderwijs en maatschappelijke organisatiesdat het hergebruikpercentage van Estafette met 49,1% hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van 43% (bron: BKN Nederland).  De stichting is, voor al haar locaties in Friesland, daarom altijd op zoek naar nieuwe duurzame samenwerkmogelijkheden.

 

Cadeautje van ‘Meester Jelles’

CvdK Brok sloot af met een bezoek aan de cadeauwinkel ‘Meester Jelles’ van praktijkschool Pieter Jelles De Brêge uit Leeuwarden op het duurzame ondernemersplein van de Recycle Boulevard. Dit is een (van de) maatschappelijke organisaties waar stichting Omrin Estafette mee samenwerkt. De jongeren werken onder begeleiding van een docent of een onderwijsassistent en maken van afgekeurde tweedehands spullen alsnog iets moois om te verkopen. Het doel is de leerlingen zo veel mogelijk in de maatschappij betrekken tijdens de stages en de lessen en ze bewust te maken van de mogelijkheden van hergebruik. Brok tikte er zelfs nog wat leuks op de kop! Hij kreeg van scholier Kassim een pakket met kleurrijke kaarsen, gemaakt van restjes oude kaarsen, uitgereikt. “Geweldich, wat prachtig makke. Dizze nim ik mei nei kantoor en at it Kryst is, dan kriget elk fan de kollega’s hjir ek ien fan. Sa dielt iederien een bytsje mei!”