Algemeen

De DoneerRing in Leeuwarder binnenstad

In de binnenstad van Leeuwarden sieren vanaf komende week zogenoemde DoneerRingen enkele afvalbakken. Dat zijn metalen ringen die om een afvalbak hangen. In de ring zitten gaten, waarin flesjes en blikjes kunnen worden achtergelaten.

Foto: Gemeente Leeuwarden

Doneer statiegeld

Het is de bedoeling dat flesjes en later blikjes, eenmaal leeggedronken in de doneerringen worden achtergelaten. Daarna kan iemand anders ze meenemen om ze in te wisselen voor statiegeld.

 

“Gooi jij jouw plastic flesjes nog in de prullenbak? Of kan je het statiegeld wel missen? Doneer het dan aan iemand die het goed kan gebruiken,” roept wethouder Bert Wassink bezoekers van de binnenstad op.

“Zet jouw flesje erin, dan kan iemand die het statiegeld goed kan gebruiken, hem inleveren. Ben jij van je flesje af én je maakt er iemand anders blij mee. Hiermee verminderen we meteen het zwerfafval en de hoeveelheid plastic in het restafval”.

 

De doneerRingen komen op vijf locaties in de binnenstad:

  • afvalbak Nieuwestad bij de Oude Lombardsteeg;
  • afvalbak ingang Prinsentuin bij de Oldehove;
  • afvalbak ingang Prinsentuin bij het Historisch Centrum Leeuwarden;
  • afvalbak ingang Prinsentuin bij Natuurmuseum Fryslân
  • afvalbak hoek Kleine Kerkstraat / Nieuwestad

 

Statiegeld

Sinds 1 juli 2021 moet in de hele Europese Unie statiegeld worden betaald voor kleine plastic flesjes. Per 31 december 2021 zijn ook de blikjes aan de beurt. Met de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes wil de overheid het zwerfafval verminderen en het recyclen stimuleren.

 

In Duitsland, waar jaarlijks voor zo’n 180 miljoen euro aan statiegeldflesjes wordt weggegooid, is de DoneerRing al een groot succes. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100 steden in Duitsland de DoneerRing inmiddels succesvol geïmplementeerd. Inmiddels zijn de ringen ook in enkele Nederlandse steden te vinden op initiatief van het collectief The Happy Activist.