Algemeen

Dekema State presenteert de W2 Route, een beleefwandeling over Water Weetjes

In het kader van het thema ‘Wat? Water!’ van de Dag van het Kasteel, waar Dekema State aan mee doet, heeft Dekema State een sportieve beleefwandeling (8 km) ontwikkeld. Aan de hand van een routekaart met QR-codes kan er kennis worden opgedaan over de rol van water op Dekema State, de agrarische grond eromheen en het Leeuwarder Bos. De eerste routekaart met QR-codes is 21 mei jl. op ludieke wijze overhandigd aan Merel Fiets, jeugddijkgraaf Fryslân.

Ludieke overhandiging
Na het welkom door de secretaris van Stichting Dekema State, Peter van Dijk, en de toelichting door projectleider Monique Boskma, kwam de dienstmeid met twee emmertjes water de routekaart op ludieke wijze overhandigen aan Merel Fiets, jeugddijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Als vertegenwoordiger van jongeren is zij een ambassadeur voor het waterschap en is het haar taak om te laten zien dat waterschapszaken belangrijk zijn voor jong en oud! “De route is erg leuk! Lekker sportief en handig dat je die korte informatieve stukjes op je telefoon kan lezen.” aldus Merel.

De beleefwandeling
Geïnspireerd door het thema van de Dag van het Kasteel heeft de educatie afdeling in samenwerking met Wetterskip Fryslân de ‘W2 Route’ ontwikkeld. De ‘W2 Route’ (Water Weetjes) is een beleefwandeling van 8 kilometer over het landgoed van Dekema State, langs (oude) waterwagen en door het Leeuwarder Bos. Aan de hand van een routekaart met 18 QR-codes wordt de wandelaar geïnformeerd over verschillende waterwetenswaardigheden. Thuis kan de wandeling op de computer of smartphone teruggelezen worden, via een link wordt er verdiepende materiaal geleverd. De W2 Route is tot stand gekomen met financiële steun van het Kijlstra Smid Fonds, Van Heloma Stichting en de Boelstra Olivier Stichting.

Praktische informatie
De routekaart met QR-codes is vanaf 22 mei verkrijgbaar bij, het begin- en eindpunt, het entreegebouw van Dekema State voor €4,-. Betaling kan zowel contant als met pin, de toiletten zijn geopend en is er onder andere koffie/thee/sap voor onderweg verkrijgbaar. Omdat de wandeling door het Leeuwarder Bos gaat zijn waterdichte stevige schoenen aan te raden. Raadpleeg voor meer informatie en actuele openingstijden de website www.dekemastate.nl.