Algemeen

Druk bezochte tweewekelijkse Boerenstreekmarkt in Alde Leie

De deur van de overdekte fabriekshal 'NijeLeije' ging zaterdag 3 februari j.l. weer open voor de lokale Boerenstreekmarkt, die vanaf november jl, tweewekelijks georganiseerd wordt.

In de keuken staat de koffie al lekker te pruttelen. De taarten van Bakker Kees & z'n Grietje worden gesneden en de soep en chocolademelk worden verwarmd. 

Om 8:30 uur rijden de eerste boeren de hal in, om hun kramen in te richten. Wy ha d'r allegearre wer nocht oan hjoed! Om 9:30 uur arriveren al de eerste bezoekers, terwijl 'officieel' de markt om 10.00 uur begint.  BruinsmaBio, BioMelktap, Greide-lân,  de Bargepóle, Boer Pieter, Dijkstra State, Ze zijn er allemaal klaar voor.  Hoeveel bezoekers we kunnen verwachten, blijft elke keer de vraag... Maar vandaag was het weer gezellig druk.

Bakker Kees deed goede zaken. Het desembrood valt in de smaak bij de bezoekers. Kees bakt met het meel wat gemalen wordt door molen 't Lam uit Woudsend. De granen komen van de Graanbroeders uit Harich, biologisch en uitsluitend met desem. Maar niet alleen Kees.

Ook de producten van Andries, met eigen gevangen en gerookte paling, Geartsje met Ganzenwild, Annemarie van Greidelân met zuivel en Veronica van de Bargepóle uit Tzumarrum, met varkensvlees van hun eigen boerderij vallen in de smaak bij de bezoekers.

We zijn per november '23 in Alde Leie begonnen met deze twee wekelijkse Boerenstreekmarkten en we merken dat bezoekers het een mooi initiatief vinden.

De bezoekers komen voornamelijk uit de omliggende dorpen naar de markt en vinden het belangrijk om gezond en (h)eerlijk voedsel te kopen van hun lokale boeren út de omkriten. Maar ook mensen uit Diever e.o. komen een kijkje nemen. In Alde Leie zijn er 12 vaste standhouders, die zich tweewekelijks verbonden hebben aan de markt. Daarnaast zijn er enkele wisselende gaststandhouders die 1 keer per maand aansluiten.

Naast de Boeren met groente, vlees, zuivel, kaas en eieren zijn er ook planten, bloemen, biologische- en kiem zaden, tulpenbier, zeep en wol te koop op de markt. Maar ook droogwaren; zoals rozijnen, meel, vruchtensappen, bijzondere smaakazijnen, boerenboter en advokaat.

Met de locatie 'NijeLeije' hebben we het getroffen. Het is een grote hal met vele mogelijkheden en de stichting 'NijeLeije' steunt dit initiatief vanuit hun kernwaarden en verlenen alle medewerking om de Boerenmarkten mogelijk te maken.

 Vanuit Alde Leie hopen we dan ook, dat er meerdere lokale boerenstreekmarkten, door heel Friesland, wekelijks of tweewekelijks worden opgezet, zodat het continuïteit gaat bieden voor de lokale omgeving.Tot ziens op 17 februari a.s. van 10:00 tot 13:00 uur. Leijester Hegedyk 27b 9071XB Alde Leie (schuin tegenover de Vrouwbuurt-stermolen)