Algemeen

Dubbelgoud voor kareteka's Iryoku

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 1 december tweemaal goud veroverd bij de Noritsu Cup op het onderdeel kumite (vrije gevecht met tegenstander). Nynke Anna Zijlman (12) uit Britsum en Jurgen van Ee (10) uit Terherne wisten in het Noord-Brabantse Gilze hun poules te winnen. Iryoku pakte ook drie derde plaatsen. Een daarvan was voor Jesse Swart (18) uit Hallum. De meervoudig Nederlands jeugdkampioen maakte zijn debuut bij de volwassenen. Hij won zijn partij voor het brons met een knock-out. Aan het toernooi deden 185 karateka's van 25 scholen mee. 

Eerste plaatsen
Nynke Anna Zijlman, die afgelopen september in Leeuwarden de Oldehove Cup op haar naam schreef, verscheen driemaal op de mat en stapte er telkens als winnaar weer vanaf. Tweemaal zegevierde zij ruim binnen de tijd met een ippon (vol punt). Ook Jelle van Ee liet er geen gras over groeien. Hij won zijn eerste partij binnen een minuut. Hij kreeg hierin twee keer een waza-ari (half punt) voor een goedgeplaatste schop tegen de helm van de tegenstander. Zijn volgende opponent gaf voortijdig op.

 

Swart geeft debuut glans
Voor Jesse Swart was het een extra spannende dag. Hij maakte in Gilze zijn debuut bij de volwassenen, die minder protectie dragen dan jeugdige karateka's. Swart kreeg in zijn eerste twee partijen het voordeel van de scheidsrechters. Het derde duel ging gelijk op. Met een klein verschil werd zijn opponent uiteindelijk als winnaar aangewezen. Swart revancheerde zich op fraaie wijze in zijn vierde en laatste partij voor het brons. Hij pakte in een spannende strijd de winst bij het wegtikken van de laatste seconden dankzij een achterwaartse cirkelschop tegen het hoofd van de tegenstander, die knock-out ging. Thirza Huitema (8) uit Stiens en Mark de Boer (10) uit Leeuwarden pakten ook een derde plek. Mathijs Huitema (11) en Zofia Pool (13) uit Hallum vielen net buiten de prijzen.

 

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.