Algemeen

Een perfecte dag voor de 6e Midseumer Môlnkoier op rij

 Het zou een hele warme dag worden met kans op onweer, maar uiteindelijk bleek de 6e editie er eentje met prachtig zomerweer en een vleugje wind van zee die het de wandelaars aangenaam zou maken. De Vrouwbuurtstermolen, daar draait het allemaal om. De opbrengst van de tocht komt ten goede aan het onderhoud van de volledig gerestaureerde graanmolen. 

 Na achten druppelen de eerste wandelaars de ontvangstruimte binnen voor de stempelkaart. Elk half uur starten de groepen voor de 30, 20 en 10 kilometer. De oudgedienden lopen automatisch richting het oosten, maar voor het eerst vertrekt de loop in westelijke richting naar Froubuurt. 

Voor de nieuwelingen is het sowieso een mooie kennismaking met de schoonheid van ’t Bildt. Voor de ingezetenen is het vooral mooi omdat je op plekken komt waar je anders niet kunt, of mag komen. Veel particulieren en boerenbedrijven verlenen daar hun medewerking aan. Achtertuinen, zichtpaden, de ‘eigen wegen’ en een aangelegde brug om aan de juiste afstand te komen, worden ingezet. Daardoor loop je als het ware dwars door aardappel- en graanvelden. 

Na afloop is er voor iedereen een welverdiende pannenkoek met overheerlijk verse aardbeien welke pal naast de Vrouwbuurtstermolen genuttigd wordt. De zesde editie was er een met een gemoedelijke sfeer met veel muziek, waarvan we niet eens alles gezien of genoemd hebben. Onderweg werd veel gesproken over de perfecte organisatie en de uitgezette tocht. Er was goede begeleiding op de route, voldoende drinken, hapjes en soep. Er was louter enthousiasme. Het aantal deelnemers bleef steken op 250, wellicht door de huidige overvloed aan activiteiten en tochten als inhaalslag na corona. Duidelijk is dat in ieder geval iedereen die er niet was ongelijk had.