Algemeen

Eerste virtuele tribune van de kraak van de kluis is vol

De eerste ‘virtuele tribune’ van De kraak van de kluis is vol. De theatrale beleving over de overval op het bevolkingsregister van de gemeente Het Bildt vindt plaats op 26 september. Het stuk is alleen livestream te volgen.

Liauckama State in Sexbierum. Foto: Monique Dijkstra.

Van het originele theaterstuk is nu dus de eerste tribune verkocht, ‘virtueel’ dan, want het stuk kan niet uitverkocht raken. De kraak van de kluis kan namelijk vanuit elke huiskamer worden gevolgd. Het stuk bestaat uit livestream-beelden, hoorspel en een jutezak met inhoud. 

Het beleefpakket maakt de theaterbeleving compleet. Wat er precies in de zak zit, blijft voorlopig een verrassing. De afgelopen tijd heeft het projectteam keihard gewerkt aan het stuk. Initiatiefnemer Hein Jaap Hilarides herschreef zijn tekst van een theater- naar een livestream-versie. Regisseur Sjoeke-Marije Wallendal bedacht de theaterbeleving waarbij het hoorspel en de jutezak een rol spelen. De spelers hebben de afgelopen weken aan de tekst gewerkt en deze week zijn de repetities begonnen.

In de nieuwe vorm is ook film belangrijk geworden. Filmmaker Henk Penninga heeft gefilmd bij Liauckema State, waar de verzetsgroep van Lolle Rondaan ondergedoken zat. Het verhaal van De kraak van de kluis gaat over verzet, verraad en liefde. Lolle Rondaan is verloofd met Riek, een meisje uit Amsterdam, en ook hier heeft Penninga opnames gemaakt. De beelden zijn een integraal onderdeel van de theaterbeleving.

Het is een enorm karwei om het meertalige stuk om te gooien naar een corona-proof voorstelling. Schrijver Hein Jaap Hilarides, regisseur Sjoeke-Marije Wallendal, en het projectteam en de spelers, waaronder Romke-Gabe Draaijer, Eline de Vries en Theo Smedes, doen er alles aan om de theaterbeleving voor 26 september op de planken te krijgen. Op de planken moet echter niet letterlijk worden genomen.

Want De kraak van de kluis wordt gelivestreamd door Faber Audiovisuals, met steun van Radio Eenhoorn, vanaf een locatie in Het Bildt. Alle mensen die een kaart kopen kunnen het verhaal beleven vanuit de huiskamer. Iedere toeschouwer krijgt een jutezak met inhoud om de sfeer van het stuk optimaal te kunnen proeven. Maar nogmaals, wat er precies in die jutezak zit, willen wij nog niet verklappen!

Tickets zijn te koop via www.dekraakvandekluis.nl