Algemeen

Ex-wielrenner uit Britsum schrijft boek over de Ronde van Frankrijk

Op donderdag 10 juni brengt de Britsummer Jeen de Jong het wielerboek 'Zij blijven allemaal goden' uit. De Jong (25) was tot voor kort semiprofessioneel wielrenner, maar leverde begin dit jaar zijn contract bij het continentale ABLOC Cycling Team in, omdat hij al lange tijd kampte met blessures. 

Deze beslissing zette zijn schrijfambities evenwel in een stroomversnelling. Het groots opgezette verhaal over de Ronde van Frankrijk waar de filosofiestudent al maanden aan werkte, werd in een razend tempo afgerond, en ligt vanaf volgende week dus al in de schappen.

Met 'Zij blijven allemaal goden' richt De Jong zich voornamelijk op de fervente wielervolger. Omdat het boek verslag doet van een fictieve Ronde van Frankrijk, waarin alle legendarische renners uit het verleden terugkeren om het in een epische strijd tegen elkaar op te nemen, is het als lezer namelijk een voordeel, als je enige voorkennis van de wielergeschiedenis hebt. Alleen als je bekend bent met figuren als Eugène Christophe, Federico Bahamontes en Mario Cipollini, zijn de talloze verwijzingen volledig te vatten.   

Niettemin heeft 'Zij blijven allemaal goden' ook voor niet-         wieleradepten genoeg te bieden. Voor hen zullen de hoofdstukken die verteld worden vanuit het perspectief van Mart Smeets en Theo Koomen, of de passages over Nederlandse renners als Tom Dumoulin en Joop Zoetemelk  bijvoorbeeld, wel degelijk herkenbaar zijn. Daarnaast hebben ook tal van figuren uit de culturele en politieke wereld (Beethoven, Tarantino, Churchill, etc.) een rol in deze fantasievolle vertelling. Tot slot verbindt De Jong de sportwereld ook nog eens op een bijzonder luchtige wijze aan diepere wijsgerige vraagstukken – vraagstukken die voor iedereen interessant zijn. Aan het verkondigen van grote ‘waarheden’ waagt de schrijver zich evenwel niet: ‘Als dit boek één boodschap heeft, dan is het dat de waarheid niet per se heilig is. 'Zij blijven allemaal goden' is een verdediging van de verbeelding tegenover de feiten.’ De wielerliefhebber die deze opvatting van De Jong deelt en komende zomer graag een nostalgische ode aan de helden van de Tour leest, kan vanaf 10 juni terecht bij alle vestigingen van Boekhandel Van der Velde.   ISBN: 9789464353525