Algemeen

Groene monumentendagen bij Dekema State Jelsum

Altijd al benieuwd geweest wat er precies schuilgaat achter die tuinmuur in Jelsum? Kom erachter tijdens de open monumentendagen! Zaterdag 11 en zondag 12 september openen monumenten door het hele land hun deuren voor bezoekers. Dekema State te Jelsum doet hier als groen monument ook dit jaar weer aan mee.

Tekening Aishath Nasir

 

Dekema State te Jelsum is ontstaan als verdedigbare stins en in de loop der eeuwen ontwikkeld tot buitenplaats. Tegenwoordig doet het dienst als museum. De inrichting van de state ademt de sfeer van bewoning door een voorname Friese familie van rond 1930. Stap de deur door en waan u terug in de tijd. Speciaal tijdens de open monumentendagen is de toegang van het museum gratis! Het museum is geopend vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur, reserveren is verplicht en kan via www.dekemastate.nl. 

 

Tuinrondleiding

In de ommuurde tuin is het heerlijk dwalen door het bos, langs verschillende tuinen en door de boomgaard. De oude tuinmuur met leifruit en de boomgaard staan er dit seizoen vooral prachtig bij. Hoewel de tuin zeker de moeite waard is om zelfstandig door rond te lopen, biedt Dekema State dit weekend ook de mogelijkheid om met een tuinrondleiding mee te gaan. Op beide dagen start deze om 13.15 uur, 14.30 uur en 15.45 uur bij het entreegebouw met maximaal 15 personen. Opgave hiervoor kan door te mailen naar info@dekemastate.nl of te bellen naar 058 – 257 0020.

 

Occa Tocca en het tuingeheim van Dekema State

De open monumentendagen worden feestelijk ingeluid met de presentatie van een nieuwe beleefwandeling voor kinderen. Aan de hand van een verhalend boekje kunnen kinderen (8-12 jaar), onder begeleiding van een volwassene, de tuin doorspeuren op zoek naar QR-codes. Door het scannen van deze QR-codes met eigen meegenomen smartphone (mobiele data nodig) en het oplossen van raadsels komen ze steeds een stapje dichter bij het codewoord. Wie weet het tuingeheim van Dekema State te ontcijferen? Dit boekje is vanaf zaterdag 11 september  te koop bij het entreegebouw van Dekema State. 

 

De tuin van Dekema State en de koffiehoek openen de deuren beide dagen om 10.30 uur, het museum is open vanaf 13.00 uur. 

Beide zijn gratis te bezoeken en zullen rond 17.00 uur sluiten