Algemeen

Grote belangstelling op Vrijwilligersfestival in Harmonie

Het Vrijwilligersfestival vond vrijdag 4 november na twee jaar afwezigheid weer plaats, in de Leeuwarder Stadsschouwburg De Harmonie. De belangstelling was groot, van zowel organisaties als bezoekers. 

Fotograaf: Jelmer Miedema

Op het festival, georganiseerd door team Vrijwilligerswerk van Amaryllis, konden aanbieders van vrijwilligerswerk en belangstellenden elkaar ontmoeten. Meer dan 70 organisaties hebben zich laten zien tijdens deze editie van het Vrijwilligersfestival. Van Filmhuis Stiens, dbieb, het Fries Natuurmuseum en de Dieren-ambulance tot de Podiumschool, Zorggroep Noorderbreedte en Vluchtelingenwerk: als er iets duidelijk werd, was het de enorme variatie in vrijwilligerswerk in de regio Leeuwarden. Met gesprekken en belevenissen lieten de organisaties bezoekers kennismaken met al die verschillende mogelijkheden. Bij het bemiddelingsloket konden bezoekers zelfs advies op maat krijgen over wat bij hén past. Ook konden zij workshops volgen.

De vrijwilligersorganisaties kwamen voor mogelijke vrijwilligers en ook voor elkaar. Ze konden elkaar hier ontmoeten en kennis en tips uitwisselen. Voorafgaand aan het festival waren er daarom een gezamenlijke lunch en workshops, bijvoorbeeld over het gericht inzetten van communicatiemiddelen en zorgvuldig omgaan met vrijwilligers. Het Vrijwilligersfestival is een initiatief van Amaryllis, een organisatie voor sociaal werk en welzijn in de gemeente Leeuwarden. Het team Vrijwilligerswerk van Amaryllis brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk samen, zowel voor organisaties als voor inwoners.  “Het was super geslaagd”, zei Marleen Holwerda van Amaryllis. “De opkomst was groot, de sfeer was goed en mensen gingen blij de deur uit. Sommige bezoekers kwamen zich oriënteren, anderen zochten gericht vrijwilligerswerk. Er waren mooie gesprekken en er zijn veel matches gemaakt. Ondanks de trend van individualisering, lijkt er veel bereidheid te zijn voor vrijwilligerswerk.” Er was bijvoorbeeld veel belangstelling voor Dekema State. Samen met de vrijwilligersorganisaties kijkt Amaryllis alweer uit naar het volgende Vrijwilligersfestival.  

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk binnen de gemeente Leeuwarden op samenleeuwarden.nl