Algemeen

Het jaarlijkse bondsexamen van Shinkyokushin Karate

Cheyenne Dokter uit Leeuwarden heeft de tweede dan (zwarte band, tweede gouden streep) in het Shinkyokushin Karate behaald. De 21-jarige leerling van karatevereniging Iryoku slaagde afgelopen weekend op overtuigende wijze tijdens het jaarlijkse bondsexamen, dat werd afgenomen bij het zomerkamp van de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO) in Zwartemeer. Marije Sijtsma (41) uit Reduzum behaalde op het kamp de bruine band met slip, Egbert Jan Pool (23) uit Hallum de bruine band en Jurgen van Ee (13) uit Terherne de gele band.

Vooraan vlnr (met oorkonde): Jurgen van Ee, Cheyenne Dokter en Marije Sijtsma. Middelste rij, midden (met oorkonde): Egbert Jan Pool. 

 

De vier pupillen van Iryoku werden getest op de onderdelen kumite (full-contact gevecht met tegenstander), kata (loopvormen), kihon (basistechnieken), stamina (conditie) en tameshi wari (breektesten). Dokter, vorig jaar Nederlands kampioen en derde op het EK bij kumite, legde een excellent examen af. Ook Sijtsma en Pool haalden in het Drentse Zwartemeer het beste uit zichzelf. Zij zijn respectievelijk nog maar een en twee examens verwijderd van de zwarte band. Van Ee wist eveneens alle proeven te doorstaan.

 

Het zomerkamp duurde van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli. Circa honderd karateka's uit heel Nederland volgden dagelijks meerdere lessen en trainingen. Elf van hen legden een examen af. Gastdocenten waren Sensei Konrad Kozubowski (derde dan) uit Polen, Europees kampioen bij zowel kata als kumite, en Shihan Koen Spitaels (zesde dan) uit België. 


Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.