Algemeen

Indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst

In Ferwert werd op zaterdagavond 4 mei een herdenkingsbijeenkomst gehouden, georganiseerd door Dorpsbelangen Ferwert-Hegebeintum in samenwerking met de Protestantse Gemeente Ferwert.

In een volle Martinustsjerke leidde Ds. Eelco van der Veer deze indrukwekkende herdenking. Muzikale medewerking werd verleend door brassband Excelsior, fluitiste Ilse Terpstra en organist Sebastiaan Schippers. Net als voorgaande jaren werden twee verhalen van omgekomen mannen uitgelicht, waarvan de namen op het monument ‘As it nedich is’ op het Vrijhof staan.  Dit jaar werden de verhalen van Fokke Sierksma en Johannes Wassenaar verteld. Heel bijzonder was dat dit deze keer werd gedaan door familieleden, en de aanwezigheid van heel veel familie maakte het nog indrukwekkender. De twee jonge mannen kwamen in 1944 beide terecht in kamp Neuengamme. Ze hadden veel steun aan elkaar in de erbarmelijke omstandigheden waarin ze terecht waren gekomen en die ze helaas niet hebben overleefd. Fokke Sierksma mocht maar 19 jaar worden en Johannes Wassenaar 20 jaar. Zij hebben door deze herdenking een gezicht gekregen, om nooit te vergeten.
Aansluitend vond
een krans- en bloemlegging plaats bij de monumenten op het Vrijhof en was er gelegenheid voor alle families om met een kopje koffie en thee bij te praten in café ’t Hoekje.