Algemeen

Integrale Yoga voor een ontspannen lichaam én geest

Er zijn tegenwoordig vele vormen van yoga. Wat is de Integrale Yoga precies voor yogavorm?  De Integrale Yoga is een rustige vorm van yoga. Het is een ook een complete vorm van yoga. Naast de fysieke oefeningen is er ook veel aandacht voor de ademhaling en meditatie. Daarnaast is de Integrale Yoga heel toegankelijk; ieder lichaam en ieder mens is anders, dus de yoga wordt waar nodig aangepast aan wat iemand nodig heeft en kan. Ontspanning en bewustwording zijn de belangrijkste uitgangspunten van deze yoga. 

Als je heel onrustig bent, is deze yogavorm dan wel iets voor je? Een eerste yogales kan best even wennen zijn. De yoga wordt beoefent vanuit ontspanning, rust en stilte, met heel veel aandacht voor de ademhaling. Dat is vaak heel wat anders dan hoe we normaal gesproken bewegen en leven: 'trochsette', op kracht, veel 'in het hoofd' en prikkels van buitenaf. Door iedere week bewust de rust en stilte op te zoeken, reset je het zenuwstelsel en komt het lichaam en geest juist meer in ontspanning. 

 

Wat kan de Integrale Yoga voor je doen? Het kan zijn dat je meer ontspanning voelt, ook ná de yogales. Door iedere week te oefenen, wordt het lichaam soepeler en sterker. Daarnaast leer je hoe je de ademhaling kunt gebruiken om ook in het dagelijkse leven meer te ontspannen of juist meer energie te krijgen.  Zoals één van de deelnemers zegt: “Door de yogalessen vind ik rust in mezelf, op ieder moment van de dag. Ook leer ik om lichamelijke ongemakken te accepteren en hierin te ontspannen.”

 

Is deze vorm van yoga heel zweverig? Je zou eerder zeggen dat de Integrale Yoga wetenschap is. Je bent steeds bewust aan het voelen en observeren wat de yoga met je doet. Hierdoor leer je steeds beter wat er in het lichaam, in het denken en het gevoelsleven gebeurt. Het kan zijn dat dat je steeds gevoeliger wordt en bijvoorbeeld bewust wordt van de energie in en rondom het lichaam. Je kan gaan ervaren dat alles één is, wat in wezen de essentie is van spiritualiteit. Maar dat is een direct ervaren, daar komt geen ‘hocus pocus’ aan te pas.

 

Hoe weet je nu of deze vorm van yoga ook bij jouw past? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen van yoga en daarbinnen heeft iedere yogadocente zijn eigen manier van lesgeven. Daarom kun je het beste een kennismakingsles doen, zodat je zelf kunt ervaren wat de yoga met je doet.

 

In Friesland worden de lessen Integrale Yoga gegeven door yogadocente Alline van der Meulen. Zij heeft ruim 6 jaar ervaring als yogadocente, heeft een eigen yogastudio in Ferwert en geeft op verschillende locaties in Friesland yogalessen (Oude Bildtzijl, Ternaard, Oudwoude). Naast de Integrale Yoga geeft ze ook Adem- en Koudwatersessies. Samen met magnetiseur Martijn Zitman geeft ze Ontspanningssessies; een combinatie van yoga en magnetiseren en Inspiratieavonden; gespreksavonden over de essentie van het zijn.

Meer informatie vind je op www.allinevandermeulen.nl