Algemeen

Iryoku verovert 2 NK-titels in Arnhem

Jelle van Ee (19) uit Terherne en Zofia Pool (17) uit Hallum zijn zondag 25 februari eerste geworden bij het open Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate. De pupillen van karatevereniging Iryoku wonnen op het onderdeel kumite (gevecht met tegenstander) alle partijen in hun categorie overtuigend. Cheyenne Dokter (23) uit Leeuwarden veroverde in haar klasse het brons. 

Het open NK vond plaats in sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. Verenigingen van alle Kyokushin-bonden van Nederland hadden jeugdige en volwassen karateka’s naar het full-contacttoernooi afgevaardigd. Daarnaast waren er deelnemers uit onder andere België, Frankrijk, Griekenland en Polen. In totaal verschenen 260 karateka’s op de tatami (mat). Zij kwamen uit in groepen op basis van leeftijd en gewicht. Het open NK vond plaats onder de vlag van de Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie (NKKO). 

Van Ee was bij de zwaargewichten een klasse apart in Arnhem. De boomlange vechter besliste de eindstrijd binnen een minuut. Voormalig nationaal jeugdkampioen Van Ee won de slotpartij met een knock-out via een knieschop tegen het gezicht van zijn rivaal. Pool, vorig jaar derde op het NK, wist in haar finale de winst naar zich toe te trekken. Zij scoorde met een mawashi-geri (cirkelschop) tegen het hoofd van de tegenstander.

Ook Dokter maakte indruk. Ze verloor in haar damespoule nipt van de uiteindelijke winnaar. Ze revancheerde zich in de strijd om het brons, die ze winnend afsloot. Egbert Jan Pool (24) uit Hallum lag in zijn openingspartij lange tijd op zegekoers, maar zijn opponent wist er een verlenging uit te slepen. In de extra tijd moest Pool een leverstoot incasseren. Daarmee glipte de winst uit zijn handen. Het eerste duel van Jurgen van Ee (15) uit Terherne, NK-tweede in 2023, was bijzonder spannend. Net als zijn tegenstander wist de vijfde Iryoku-troef niet te scoren in zowel de reguliere tijd als de verlening. De scheidsrechters beslisten uiteindelijk in zijn nadeel. 

Jelle en Jurgen van Ee, Zofia Pool en Dokter kwamen op het NK uit namens Team NL van de NSKO (Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie), de bond waar Iryoku bij is aangesloten. Egbert Jan Pool was ingeschreven namens Iryoku. Het vijftal werd begeleid door de NSKO-bondscoach en Erwin Krot van Iryoku.

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama en betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. ryoku is in 1993 opgericht door Gilbert Cleveringa (‘shihan’, 6e dan) en Arend Mud (‘sensei’, 3e dan) en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens