Algemeen

Jabikspaad en Martenastate

De belangstelling voor lange afstandswandelingen is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zijn diverse trajecten die mensen in beweging en vervoering brengen. Het plezier van onderweg zijn, ontmoetingen met andere mensen en zichzelf, de natuur en het landschap, leveren ervaringen op die vele wandelaars zullen bijblijven.

Martin Sinnema, exploitant Túnmanswente (rechts) ontvangt stempel van Japikspaad-bestuurders Gerlof Katuin (links) en Janneke Schievink (midden).

 

De oorsprong van het Jabikspaad ligt in de geschiedenis van de eerste boeteling die vanuit Friesland op pelgrimage werd gestuurd. De route loopt van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt (Ov.) De route kan zelfs worden vervolgd naar Santiago de Compostella. De wandelroute kent o.a. een traject tussen Stiens en de Vierhuisterdijk in Leeuwarden, waarbij ook door het landschapspark van Martenastate wordt gewandeld. Wat is er mooier om ook deze groene parel in een overigens agrarisch landschap te bewonderen. De stichting die het Jabikspaad in leven houdt, stelt het op prijs dat Martenastate, lees in dit geval de Túnmanswente, een stempelpost blijft. Deze verbinding is onlangs nog eens bekrachtigd. Op de foto de overhandiging van een nieuwe stempel