Algemeen

Janneke Ennema uit Stiens: aanvalster bij SC Heerenveen

Op je 26e nog een start maken bij SC Heerenveen, dat is best bijzonder. Ze geniet er volop van en laat het op zich af komen. En waar het eindigt, dat ziet ze wel. Janneke Ennema uit Stiens  is best wel trots op wat ze bereikt heeft, - en terecht - , maar ze is ook realistisch.

De wedstrijd tegen PSV is de competitiewedstrijd waarin Janneke (links) haar basisdebuut in de eredivisie mocht maken. 

 

tekst: Willem Huisman

 

Eigenlijk is ze wel laat begonnen met voetbal, vertelt ze. Ze was al twaalf, terwijl de meeste jongens en meisjes, zeker tegenwoordig, wel een jaar of zes eerder beginnen. Waar die passie vandaan komt? ‘Nou, ik trok graag op met jongens. Ik was en ben niet zo’n meisje-meisje. Ik was als kind stoer, jongensachtig. Dan kom je toch al snel bij voetbal terecht.’

Op een gegeven moment vraagt de trainer van vrouwenvoetbal Stiens om eens in Stiens te komen spelen. ‘Dat kan ik allicht eens doen,’ denkt Janneke. ‘We zien wel wat het oplevert.’

 

Het heeft inderdaad het een en ander opgeleverd: zes seizoenen speelt Janneke als aanvalster bij Stiens, waarvan ze drie jaar lang meedraaide in de hoofdklasse. In de jaren, dat Janneke bij Stiens speelt, worden de Stienser voetbalvrouwen kampioen in de eerste klasse.

 

Intussen is er voor Janneke ook een leven naast het voetbal: ze gaat naar de middelbare school en volgt een opleiding Social work.  Dat leidt tot een fulltime baan bij de overheid, een baan, die ze ook nu nog combineert met haar topsportcarrière. Dat is heftig, maar volgens Janneke goed te doen. Ze houdt toch zeker tijd over voor familie en vrienden, al zegt ze wel eens nee. Ze moet af en toe keuzes maken, maar dat accepteert haar omgeving ook van haar.

 

Janneke voetbalt met veel plezier bij Stiens en dan is de verrassing groot als blijkt, dat ze gescout is door Heerenveen.  Ze wordt vervolgens uitgenodigd voor een proeftraining. Leuk, natuurlijk. Wie wil dat nou niet! Maar ze verwacht er niks van. Heerenveen heeft een heel jong meidenteam: op een paar na zijn ze allemaal onder de twintig. Nog groter is daarna de verrassing, als ze wordt uitgenodigd voor een gesprek. Daar zit ze dan aan tafel met onder andere Foppe de Haan.  Een en ander heeft ertoe geleid, dat Janneke sinds 1 juli officieel deel uitmaakt van het vrouwenteam SC Heerenveen en dat ze in de eredivisie speelt, voor Nederland het hoogst haalbare.

 

In de paar maanden dat Janneke nu bij Heerenveen speelt, heeft ze veel geleerd. Haar jongere teamgenoten zijn wat techniek betreft veel beter, zegt Janneke. Daar steekt ze dus zeker veel van op. Janneke zelf heeft meer snelheid en scorend vermogen, iets wat anderen weer van haar kunnen leren. En dan natuurlijk de manier waarop ze haar voetbalcarrière combineert met een volledige baan. Daar komt dan nog bij de realistische manier waarop deze nuchtere Friezin in het leven staat, ook in de hectiek van het voetbalgebeuren. Doordat ze ouder is dan de rest van het team, kan ze daarin voor haar teamgenoten duidelijk een voorbeeld zijn. Janneke staat met beide benen op de grond.

 

Toch had ze graag eerder gescout willen worden. Als ze vijf jaar eerder de overstap had kunnen maken…, mijmert ze. Maar achteraf praten is gemakkelijk: dan weet iedereen precies hoe je alles had moeten doen. Janneke geniet volop van waar ze nu staat: aanvalster bij SC Heerenveen. We gaan vast nog wel van haar horen