Algemeen

Karateka’s Darianna en Abby tweede op Belgisch kampioenschap kata

Darianna Dijkstra uit Stiens en Abby Baranyizigiye uit Leeuwarden zijn zondag 11 februari in de prijzen gevallen tijdens het open Belgisch kampioenschap kata. Beide dames werden in La Louvière tweede in hun groep. Kata’s zijn loopvormen die bestaan uit diverse technieken en standen. Dijkstra (16) en Baranyizigiye (14) zijn lid van karatevereniging Iryoku. 

Aan het hoog aangeschreven toernooi deden bijna 200 karateka’s mee, onder andere uit Nederland, België, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Zwitserland. Zij waren ingedeeld in groepen op basis van leeftijd en graad. In elke categorie werd gestreden volgens het piramidesysteem.

Dijkstra kwam uit bij de deelnemers vanaf 16 jaar met een gele band of hoger, met daarin ook volwassenen. Ze overtuigde iedere ronde en liep in de finale een fraaie pinan sono ni. Door een kleine balansverstoring in deze kata greep zij naast het goud. Ook Baranyizigiye wist in de categorie tot en met 15 jaar met een gele band of hoger door te dringen tot de eindstrijd. In de finale steeg ze boven zichzelf uit met de pinan sono ichi. Maar haar tegenstander liet ook een mooie kata zien en kreeg het voordeel van de scheidsrechters. De twee andere troeven van Iryoku in België, Zofia Pool (17, groene band) uit Hallum en Thirza Huitema (12, blauwe band) uit Stiens, moesten in hun klasse voortijdig opgeven. 

Voor het eerst in de 30-jarige historie van de vereniging verscheen namens Iryoku ook een katateam op de tatami (mat). Dijkstra, Baranyizigiye en Pool gingen de uitdaging aan om met z’n drieën kata’s synchroon te lopen. Dankzij een strakke en krachtige pinan sono ichi vormde de eerste ronde geen probleem voor het drietal. In de tweede ronde wachtte een trio karateka’s met de zwarte band, dat een kata voor vergevorderden demonstreerde en uiteindelijk het teamkampioenschap won.

Coaches William Baranyizigiye en Agnieszka Pool kijken met een tevreden gevoel terug op het BK kata. “De dames hebben goed gepresteerd en kunnen trots zijn. Het niveau was erg hoog”, aldus Pool. Gilbert Cleveringa, docent en medeoprichter van Iryoku, was een van de scheidsrechters op het toernooi. Iryoku is in 1993 opgericht door Gilbert Cleveringa (‘shihan’, 6e dan) en Arend Mud (‘sensei’, 3e dan) en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens.