Algemeen

Karateka's Iryoku pakken zes prijzen in Rotterdam, driemaal eerste

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft op zaterdag 26 januari in Rotterdam drie eerste plaatsen weten te bemachtigen bij de Kimaita Cup. 

Aan het toernooi deden circa 300 karateka's uit voornamelijk Nederland en België mee. Op het onderdeel kumite (vrije gevecht) wonnen Jesse Swart (17 jaar, Hallum), Erwin Wierstra (11 jaar, Marrum) en Mark de Boer (9 jaar, Leeuwarden) overtuigend hun poule. Drie andere leden van Iryoku bereikten in Sporthal De Wilgenring het erepodium.

 

Eerste plaatsen

Meervoudig Nederlands kampioen Jesse Swart liet er geen gras over groeien. Een wedstrijd in Rotterdam werd gewonnen met een ippon (vol punt). Groene bander Swart scoorde ippons met onder andere een achterwaartse schop op het lichaam van de tegenstander - die daarna opgaf. Ook Mark de Boer was gauw klaar met zijn toernooi. De jonge Leeuwarder met de oranje band wist zelfs een partij al binnen vijftien seconden te beslissen. Hij scoorde in die kwartminuut twee waza-ari's (half punt) - en daarmee een ippon - dankzij cirkelschoppen naar het hoofd. Door Erwin Wierstra, oranje band, moesten alle registers opengetrokken worden. Hij verloor zijn eerste gevecht, maar nam revanche door twee lange partijen winnend af te sluiten. Het leverde het talent uit Marrum een verdiende eerste plaats op.

Podiumplekken

Ook Lauren v.d. Zee (20 jaar, Leeuwarden), Nora v.d Bij (16 jaar, Leeuwarden) en Nynke Anna Zijlman (12 jaar, Britsum) mochten naar het podium. Van der Bij, groene band, bekroonde haar wedstrijddebuut voor Iryoku met een tweede plek. Zijlman, blauwe band, werd derde in een zware poule met zes deelnemers. Een van haar tegenstanders was clubgenote Zofia Pool (12 jaar, blauwe band, Hallum), die uiteindelijk beslag legde op de vierde plek. Van der Zee, diverse malen Nederlands kampioen, maakte na anderhalf jaar afwezigheid haar comeback op de mat. De groene bander was zaterdag de enige volwassenen deelnemer namens Iryoku. Voor de eerste plaats moest zij het opnemen tegen een kop grotere opponent uit Zutphen. Van der Zee liep vroeg in de match een half punt achterstand op. Haar tegenstander kreeg later waarschuwingen voor verboden technieken, maar daarmee werd de achterstand niet weggepoetst en moest Van der Zee genoegen nemen met het zilver. Team Iryoku stond in Rotterdam onder leiding van coach Erwin Krot en assistenten Pietje Peeringa en Edward de Boer.

Selectie voor NK

Dit waren namens Iryoku: Jesse Swart, Erwin Wierstra, Mark de Boer, Nora van der Bij en Nynke Anna Zijlman. Swart wist het NK in 2016 en 2018 op zijn naam te schrijven.