Algemeen

Kerstvakantie in Natuurmuseum Fryslân

In de kerstvakantie is er van alles te doen in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Stemmen op je favoriete dier in de tentoonstelling Nederlands Kampioenschap Prepareren bijvoorbeeld en een tochtje maken in de OnderWaterSafari. Daarnaast zijn er twee speurtochten waarbij kinderen het museum op een andere manier ontdekken.

Kinderen beleven een spannende zoektocht in de zaal van Kapitein Severein. Deze Friese kapitein voer over de wereldzeeën en deed verre landen aan. Daarbij verzamelde hij van alles. In het museum heeft hij een speciaal reiskabinet waar zijn schatten staan uitgestald. Van zijn reizen hield hij een logboek bij, maar dat heeft hij niet helemaal af gemaakt. Kinderen gaan hem daarbij helpen.

Een tweede speurtocht heeft als thema Darwins Zolder. Op de rommelzolder van Darwin ontdekken kinderen verschillende kanten van de evolutietheorie. Voor de speurtocht zijn er letters verstopt tussen Darwins spullen. Gewapend met een zaklamp en een boekje met aanwijzingen, gaan ze zoeken tussen de botten en de opgezette dieren. Beide speurtochten zijn gratis en geschikt voor kinderen tot 8 jaar.

De tentoonstelling over het Nederlands Kampioenschap Prepareren is deze kerstvakantie ook nog te zien. Alle inzendingen zijn te bewonderen, van een kleine kolibrie tot een grote Friese koe. Vaantjes geven aan welke dieren in de prijzen zijn gevallen. Maar er is nog één prijs weg te geven: de Natuurmuseum Fryslân Publieksprijs. Bezoekers kunnen deze twee weken nog stemmen op hun favoriete dier. Wie gaat winnen: is het de lynx, de orang-oetan of de wellicht de hond?

De OnderWaterSafari draait deze vakantie op volle toeren. Bezoekers maken hier in een speciaal voertuig een tocht over de bodem van sloot en plas. Daarna gaan ze door de sluisdeuren naar de onderwaterwereld van de Waddenzee. Onderweg komen ze van alles tegen: een grondelende zwaan, kikkervisjes, garnalen, een bewoonde beverburcht en nog veel meer. De OnderWaterSafari is een attractie met een bepaalde capaciteit per dag. Kom daarom op tijd, want vol is vol.

De kerstvakantie is ook de laatste kans om de Oerol installatie Stemmen in de Nacht te zien, net als de exposities Swim Fish Swim! over vismigratie te zien en de Noorderlicht foto-expositie The Collective Landscape. Deze tijdelijke tentoonstelling worden na de kerstvakantie afgebroken om plaats te maken voor een spectaculaire expositie over gif in de natuur. Tijdens GIF komen er heel veel levende giftige dieren naar het Natuurmuseum! Meer informatie is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.