Algemeen

Klaas van Kruistum geeft familiecollege tijdens Weekend van de Wetenschap

Op 1&2 oktober vindt er een nieuwe editie van Weekend van de Wetenschap plaats. Voor dit evenement hebben Campus Fryslân, Natuurmuseum Fryslân en dbieb de handen ineengeslagen met een gezamenlijk programma. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals een wetenschapsshow, proefjeslabs, workshops en interactieve colleges. Over dino's, zwarte gaten, VR en AI en nog veel meer. Klaas van Kruistum doet om 11.00 uur de aftrap met een familiecollege. Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden en laat je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap allemaal te bieden heeft. 

Stel je voor: een wereld zonder wetenschap. 

Ook al heb je het niet direct door, wetenschap kom je dagelijks overal tegen. Elisabeth Slager, programmeur bij dbieb: “Zonder wetenschap kunnen kinderen niet met de auto naar school gebracht worden, niet gamen met vrienden en waren er geen vaccins. De mobiele telefoon had er heel anders uitgezien en van Instagram of TikTok had je al helemaal nog nooit gehoord. Daar sta je niet altijd bij stil.” Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld achter dit soort ontwikkelingen. Zo maken kinderen en jongeren kennis met toepassingen en beroepen van de toekomst. 

 

Zaterdag 1 oktober: Campus Fryslân en dbieb 

In Campus Fryslân wordt het evenement afgetrapt door Klaas van Kruistum. Je kent hem misschien van het tv-programma ‘Klaas kan alles’. Daarna kun je op allerlei manieren je creativiteit de vrije loop laten. Bij de funstations van Madscience leer je bijvoorbeeld over statische elektriciteit en ontdek je hoe je een perfect vliegtuig bouwt. Of ontsnap uit handen van cybercriminelen vanuit de mobiele escaperoom. Voor de informatieslurpers zijn er experimenten en (interactieve) colleges over bijvoorbeeld zwarte gaten, de geschiedenis van academische rituelen of voice technologie. Zin in een spelletje? Dat pakken we serieus aan met de Virtual Reality Game. Of bezoek de Hoe?Zo!Wetenschapsshow. Wedden dat je er van alles leert?  

 

Zondag 2 oktober: Natuurmuseum Fryslân 

Op de zondag zijn er verschillende activiteiten in het Natuurmuseum Fryslân. Ellen Roetman, hoofd PR & Marketing, vertelt: “Vanaf de herfstvakantie hebben we een grote T. rex expositie en daarom staat de zondag bij ons in het teken van dino’s. Conservator Peter Koomen neemt bezoekers mee op een tijdreis, vanaf de allereerste hagedisachtige beestjes, tot aan de verscheurende monsters uit Jurassic Parc. Na afloop gaan de kinderen aan de slag met ‘dig a dino’. 's Middags kunnen bezoekers een echte paleontoloog ontmoeten: Yasmin Grooters, verbonden aan Naturalis Biodiversity Center, doet verslag van een opgraving van een kudde Triceratops in de VS. Yasmin’s heeft een grote passie voor haar werk en vertelt er graag over. Als afsluiting gaat ze met kinderen een dinoskeletje in elkaar zetten.”  

 

Het volledige programma van het Weekend van de Wetenschap is te vinden op dbieb.nl/WvdW. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.