Algemeen

Klezmerorkest Di Gojim in de Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Op zondagmiddag 18 september om 15.30 uur geeft het bekende Klezmerorkest Di Gojim een concert in de Groate Kerk van St.-Jacobiparochie.

Klezmer is de traditionele muziek van de joden in Oost Europa. Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op joodse bruiloften (Khasenes) en diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten. De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek. Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit de Oekraine,  Wit Rusland, Litouwen, Moldavië, Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije, heeft de klezmermuziek een duidelijk joods karakter kunnen behouden. Joodse emigranten die naar de Goldene Medine (Amerika) vertrokken, namen hun muziek mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe. Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig, instrument) en Zemer (=lied, gezang) Di Gojim bestaat vanaf 1988 en heeft gedurende deze tijd in binnen- en buitenland opgetreden. Naast muziektheaterproducties en concerten speelden zij ook op diverse festivals. Di Gojim speelde op uitnodiging op internationale festivals, waaronder New York, Istanboel, Parijs, Berlijn, Brussel, Bogota, Mexico city en vele andere steden. Een hoogtepunt was de uitnodiging om op het internationale klezmerfestival in Safed (Israël) te komen spelen.

Het programma van Di Gojim bestaat uit muziek met een lach en een traan. Zangeres Alysia van Horik brengt met haar prachtige stem Jiddische liederen ten gehore. Tevens zult u kennis maken met onze nieuwe klarinettist Tim de Vries.  Verder bestaat Di Gojim uit Eric Roelofsen ( trombone en tuba), Vincent Knaven (slagwerk) en Sjaak van der Reijden ( accordeon, trompet).

Di Gojim, een muzikale beleving die u niet wilt missen. Het belooft een zeer afwisselende middag te worden. Er mag gedanst worden!

 

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren (tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.

 

Voor verdere info: www.digojim.com