Algemeen

Kunst, cultuur en historie deze zomer in Ferwert

Komende zomer is kunst, cultuur en historie hét toverwoord voor Ferwert. Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum organiseert samen met Liesbeth Sijtsma van Outdoor Mozaiek Gallery en Tsjerkepaad een unieke combinatie van dit alles. 

meer dan 250 Friese kerken hun deuren en dus ook in Ferwert. Gedurende een aantal van deze open dagen zullen er exposities worden georganiseerd in het koor van de Sint-Martinuskerk in Ferwert. Deze gevarieerde exposities vinden nog plaats op zaterdag  13 en 28 augustus en 10 september 2022 tussen 10:00 tot 17:00 uur waarbij de kunstenaars zelf aanwezig zullen zijn.

 Op diezelfde zaterdagen is het ook mogelijk aan een rondleiding deel te nemen door de historische kern van Ferwert. Starttijd hiervan is 14:00 uur vanaf het Vrijhof. Een groep enthousiaste vrijwilligers zal bij toerbeurt een rondleiding van ca. 1 uur verzorgen op en rondom het Vrijhof voor toeristen en belangstellenden. Was u altijd al nieuwsgierig naar de rijke historie van Ferwert? De gidsen weten veel over de geschiedenis te vertellen; zo ook boeiende verhalen en leuke anekdotes die u vast nog niet kent! Voor meer nieuws hierover verwijzen wij u naar de website ferwertonline.nl.  Vooraf en nadien kunt u in het kader van Tsjerkepaad de Sint Martinuskerk bezoeken en elke veertien dagen het werk van andere kunstenaars bewonderen. 

Het programma op zaterdag 13 augustus 2022

‘Hikke en tein’ in Nes (D) speelt het weidse waddenlandschap een grote rol in het leven van Pytsje Cuperus. Deze omgeving dient dan ook als inspiratiebron van haar wolschilderijen. Pytsje schildert met gekleurde en gekaarde schapenwol met behulp van de techniek droog-/naaldvilten. Zij gebruikt diverse viltnaalden waarmee ze de wol op het pitjeskatoen aanbrengt. Dat gebeurt laag op laag met gekleurde wol, waardoor het landschap in een wolschilderij verandert. 

Het werk van Froucke Lettinga bestaat uit olieverf- en aquarelschilderijen en keramiek. Een grote bron van inspiratie is het landschap en wat daarin leeft. Het meest markant zijn zijn keramieken vogels opgebouwd uit vazen die door hun vormgeving een ziel hebben en communiceren. Zijn werkt bestaat ook uit losse vazen, die – bij elkaar gerangschikt – een compositie vormen.

In de regio is nóg meer te beleven. De terp en het vernieuwde bezoekerscentrum van Hegebeintum liggen op loop- en fietsafstand van Ferwert