Algemeen

Kunst en Ambacht bij de Noord-Friese Winkeltjesroute

Op zaterdag 25 juli is het Noord Friese Winkeltjesroute. Dertien winkeltjes en ateliers stellen tussen 10 uur en 17 uur hun deuren open voor publiek. De gezellige sfeer en de persoonlijke ontvangst zorgen naast het diverse aanbod dat er voor ieder wat wils is. Het aanbod bij de winkeltjes en ateliers varieert van mode, woonaccessoires, brocante en wol tot bloemen, kaarsen, glaskunst en mozaïek. Routekaarten zijn op elk adres te verkrijgen en de route is zowel op de fiets als per auto te doen. Routekaarten zijn ook te downloaden via de site van de winkeltjesroute: www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Wanneer de winkeltjesroute wordt aangevlogen vanuit het oosten, begin dan bijvoorbeeld bij Atelier Nunique, gevestigd in de kleine stal van Fookma Sathe aan de Ropsterwei 3 in Oosternijkerk. De sfeervolle stal is zowel het atelier als de expositieruimte van beeldend kunstenares Neanke Akkermans. Het oeuvre bestaat uit olieverfschilderijen, keramiek, beelden, mozaïek, muurschilderingen en kunstopdrachten. Tevens zijn er diverse workshops te volgen voor zowel volwassenen als kinderen (tekenen en schilderen, speksteen, mozaïek en het kinderatelier).

Wordt de route gestart vanuit het zuiden, begin dan bijvoorbeeld bij Johpie Kaarsenmakerij of bij By Tooske Thus, een wolwinkeltje. Beide winkeltjes zijn gevestigd in het stadje Burdaard, gelegen aan de Elfstedenroute. Bij Johpie Kaarsenmakerij kunnen workshops kaarsen maken gevolgd worden en de winkel is gevuld met handgemaakte kaarsen voor elke gelegenheid. Tooske verkoopt een keur aan wol, voor de echte wol liefhebber een must om even te kijken!

De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, namelijk bij Sneupzolder De Terp in Hiaure, Sathe 1772 in Morra (koffie- en theeschenkerij), Atelier Kleine-Lijn te Blije (theetuin), Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert (theetuin), Atelier Nunique in Oosternijkerk (koffie en thee) en bij De Bonte Blikvanger in Hallum (koffie en thee). Op de website van de winkeltjesroute staan adressen van andere bedrijven die zich langs de route bevinden en die van pas kunnen komen bij het plannen van een dagje winkeltjesroute: een fietsenverhuur (e-bikes), cafetaria, lunchroom, terras, de hoogste terp van Friesland, B&B, schapenmelkerij en makelaar.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag en vrijdagmiddag gevolgd worden. Bovendien hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.