Algemeen

Leerlingen OBS Op 'e Trije in Ferwert worden ambassadeurs van onze planeet

Op dinsdag 16 maart landde de SpaceBuzz in Ferwert. Via nieuwe technologie stapten de leerlingen van OBS Op 'e Trije aan boord van een ruimteschip en kregen een hele andere kijk op onze planeet. Leerlingen kunnen dagelijks genieten van de ruimte die de omgeving van onze school biedt. Daar hebben we nu een nieuwe ruimte aan toegevoegd met de SpaceBuzz. De combinatie van ervaring, techniek en vaardigheden past bij hoe de school onderwijs aanbiedt.

Het was ook echt een reis. Leerlingen stapten aan boord van een ruimtevaartuig waarin ze een levensechte kijk in het universum kregen. En welk kind is daar nou niet nieuwsgierig naar? Het is een feit dat als je van een andere kant naar een voorwerp kijkt je ineens een nieuw perspectief krijgt. Als je van bovenaf naar de aarde kijkt, geeft dit een totaal andere kijk op bijvoorbeeld belangrijke thema's zoals klimaat en milieu.

Astronaut André Kuipers noemt dit het 'Overview Effect'. Via de SpaceBuzz - een ruim vijftien meter lang raketvoertuig - wordt via de nieuwste technologie een ruimtereis gemaakt. Door technieken zoals virtual reality en augmented reality hebben onze kinderen die reis echt door de ogen van een astronaut kunnen beleven. Van de lancering tot de landing en alles wat ertussen gebeurt. Normaal gesproken wordt dit toegepast in de missietraining van een astronaut, maar in de SpaceBuzz wordt het ook voor kinderen mogelijk gemaakt om te ervaren hoe het in de ruimte is.

Het effect van deze ervaring bleef niet beperkt tot een verblijf in de SpaceBuzz. Zowel voor als na hun reis door de ruimte gingen leerlingen in een serie lessen aan de slag met het schoolbrede thema  ruimtevaart en de planeet. Met een praktische mix van wetenschap, wiskunde en technologie zijn opdrachten uitgevoerd en plannen gemaakt. Het doel van het prijswinnende lesprogramma “Spacebuzz” is dat kinderen ambassadeurs van de planeet Aarde worden.

De combinatie van ervarend leren, gebruik van technologie en het ontwikkelen van vaardigheden van deze eeuw is een sterke combinatie. Het bezoek van de SpaceBuzz en het daarbij behorende programma passen heel mooi in de lijn die de school heeft voor het aanbieden van goed en modern onderwijs. In Nederland is er vanuit scholen een wachtlijst tot eind 2021. Hierdoor was het extra bijzonder dat de leerlingen in Ferwert hier nu al van konden profiteren.