Algemeen

‘Living’ in Filmhuis Stiens

Is eindeloos papier schuiven genoeg om een leven de moeite waard te maken? Die vraag dringt zich op aan Williams, hoofd van de gemeentelijke afdeling Ruimtelijke Ordening, als hij in Living te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft. Het leidt bij hem tot een heroverweging van wat nu eigenlijk van waarde is. De prachtige hoofdrol is voor Bill Nighy, bekend onder meer van Love Actually, The Constant Gardener en Pride. Filmhuis Stiens vertoont Living maandag 29 januari in De Nije Skalm. Aanvang 20.00 uur. 

De film is een remake van Akira Kurosawa’s klassieker Ikiru, waarin het Japan van 1952 vervangen is door het Engeland van 1953. Dat is een minder grote stap dan het lijkt. Beide samenlevingen hebben immers veel gemeen, zoals het verhullen van gevoelens achter een masker van beleefdheid en voorkomendheid, een standenmaatschappij en formele omgangsvormen.

Weduwnaar Williams woont bij zijn zoon en diens bazige verloofde en wordt op kantoor gezien als onbenaderbaar. Totdat hij op een dag terminaal ziek blijkt en zijn eentonige maar vertrouwde wereld volledig op zijn kop komt te staan. 

Het bitterzoete Living draait om de vraag hoe nog te leven. De ontmoetingen van  Williams met een jongere kantoorgenoot, de levenslustige Margaret Harris geven hem het zetje in de juiste richting. Bill Nighy is geweldig in zijn rol als Mr. Williams in deze hartverwarmende film.

Reserveren kan via www.filmhuisstiens.nl