Algemeen

Van 3 tot 19 februari is het weer tijd voor LUNA in Leeuwarden. Dan is  in het Stationskwartier aan de Snekertrekweg de Young Masters expositie met werken van dertien jonge talenten in de mediakunst te zien en is er vrijwel dagelijks extra programma rondom het thema ‘Nothing Changes’. Op 9, 10 en 11 februari warmen de LUNA Nights het centrum van de stad een klein beetje op met spectaculaire én experimentele licht- en geluidskunst van een keur aan internationale en regionale makers.

Deze komende LUNA editie is bijzonder omdat het festival na een aantal ‘corona edities’ op verschillende tijdstippen in het jaar nu eindelijk op het tijdstip belandt waar de organisatoren sinds 2019 naartoe wilden verhuizen. Weg uit het overvolle najaar met tal van festivals en eindejaarsdrukte, op naar de meest rustige en donkere periode aan het begin van het jaar waarin de kunstwerken bijzonder goed tot gelding zullen komen.

Greep uit het programma van LUNA:

LUNA Young Masters
In het Stationskwartier kan het publiek dwalen langs fascinerende, soms ingewikkelde mediakunstwerken van de dertien meest interessante jonge kunstenaars die de scouts van Media Art Friesland het afgelopen jaar zijn tegengekomen op een hun speurtochten in binnen- en buitenland.
Elektronische muziek staat aan de basis van het makerschap van Martijn de Geele. Deze presenteert hij met royaal gebaar in het Stationskwartier, waar zijn geluidsbanden dwars door de ruime centrale hal draaien. Vanaf de brug naar de eerste verdieping kan de bezoeker de hele installatie overzien en heeft daarbij ook uitzicht op een auto, die door de Litouwse kunstenaar Ana Lipps met suikerglazuur bedekt is. Wie wil en durft mag er voorzichtig van snoepen. Mediavormgever Marieke van der Burg nodigt uit in haar keuken vol wonderlijk gereedschap dat bezoekers met behulp van zaklampen tot leven kan wekken. Syrine Eloued uit Tunis neemt de kijker mee in een heus bos van echte planten waarvan wel erg kunstzinnige bladeren dragen….En zo is er nog veel meer te beleven in de LUNA Young Masters Expositie die dagelijks van vroeg tot laat open is voor publiek.

LUNA Nights
Van 9 tot en met 11 februari vinden de LUNA Nights weer plaats in het centrum van Leeuwarden. Met behulp van de online app Luna.2discover of met het papieren programmaboekje kan het publiek zich laten verrassen door kunstwerken op grote pleinen, op hofjes, in ramen en ook - voor het eerst weer sinds corona - op een aantal binnenlocaties zoals de Doopsgezinde Kerk aan de Wirdumerdijk. Daar is werk te zien van de Anne Fie Salverda uit Leeuwarden die de opdracht heeft gekregen om speciaal voor LUNA en de locatie nieuw werk te maken. Zij neemt de bezoekers mee in een dromerige wereld van projecties en geluid.
Voor het sindskort leegstaande gebouw van voorheen de ING Bank aan de Tesselschadestraat maakt het Duitse Antrilope een imposante animatie die vanaf grote afstand op allerlei plekken in de stad zichtbaar zal zijn. De Italiaanse  kunstenaar Stefano Cagol maakt op de Willemskade een statement met zijn ‘Global Warning’ - esthetisch aantrekkelijke, handgemaakte rode neonletters die, vlakbij het water geplaatst, waarschuwen voor de gevolgen van een stijgend waterpeil.
In de voormalige Schlichting schoenenzaak aan het Naauw kan men helemaal tot rust komen in de slechts door drijfkaarsen verlichte ruimte - die uiteraard ook gepaard gaan met een verrassende audiovisuele ervaring.

LUNA Currents
Het randprogramma LUNA Currents biedt dagelijks extra events, zoals films, performances, educatieve activiteiten. Het hartstuk van de LUNA Currents zijn de Theme Nights rondom het thema Nothing Changes. Tijdens de Theme Nights vinden interdisciplinaire gesprekken plaats tussen wetenschappers, kunstenaars en publiek, die samen de vraag ‘Verandert er nou echt niets?’ vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Nadere informatie over alle programmaonderdelen wordt vanaf nu vrijwel dagelijks op de social media van Media Art Friesland en LUNA gepubliceerd.

www.lunafestival.nl
https://www.facebook.com/lunaleeuwarden
https://instagram.com/luna_leeuwarden
https://twitter.com/mediaart_frl


LUNA 2023 praktische informatie

LUNA Young Masters Expositie en Currents
Data:3 februari - 19 februari 2023
Openingstijden:dagelijks van 10:00 uur tot 22:00 uur
Locatie:Stationskwartier, Snekertrekweg 1, Leeuwarden

voor jongeren tot en met 16 jaar is de entree gratis

LUNA Nights
Data:9 februari - 11 februari 2023
Locaties:diverse binnen- en buitenlocaties in de binnenstad van Leeuwarden
Openingstijden:van zonsondergang tot 23:00 uur
Entreeprijzen:de toegang tot de LUNA Nights locaties is gratis

Rondleidingen LUNA Young Masters
Er zijn rondleidingen door de LUNA Young Masters expositie voor alle doelgroepen op maat. Ook zijn er workshops, waarin deelnemers zelf mediakunst kunnen maken. Deze kunnen in combinatie met rondleidingen verzorgd worden. Meer informatie en boekingen: mediaartfriesland@gmail.com.

Rondleidingen LUNA Nights
Rondleidingen langs de LUNA Nights locaties kunnen binnenkort geboekt worden via A Guide to Leeuwarden: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/