Algemeen

Magenta en plastic afval

Het was weer een mooi dag, 14 september. De fietsen achterop de auto en uitladen in Bakkeveen. Deze grote grijze golfer en Eega gaan hier de buurt onveilig maken. 

Met een kritisch oog bezien we de omgeving qua natuur en de inrichting van het landschap. De natuur is hier fantastisch. Een aanrader voor de grijze golfers. We fietsen in zowel Friesland als Groningen en Drenthe. Kunnen we mooi de verschillen bekijken. 

We zien geen afvalcontainers langs de weg staan. Dus ook geen magenta gekleurde deksels wat momenteel een hot item is, in onze gemeente. Staat ons straks ook te wachten. We rijden het buurtschap annex gehucht “Een” binnen in Drenthe. Later “Een-west”. Zo mooi en rustig. Wat opvalt zijn de speciale plastic zakken met daarin plastic afval. Wat me op de volgende gedachte brengt. Straks moeten we betalen per extra gewicht boven een bepaalde norm voor de grijze (magenta) container. Bang als we zijn voor een onverlaat die zijn portie bij jou in de bak dumpt, kun je kiezen voor een slot. 

Maar….betalen, betalen. 

Als we nu het plastic afval separaat verzamelen/inleveren en dus ruimte en gewicht besparen in de grijze (magenta) container, ontnemen we de intentie van die onverlaat en kunnen we met een gerust hart straks de “handel” buiten laten staan. Wat komt er dan nog in de grijze container? Ik durf nog een stapje verder te gaan: beter afval scheiden zodat we straks kunnen volstaan met een minicontainer i.p.v. de grijze magenta container. Scheelt zowel de burger als de gemeente extra centjes. Kan die L.S.D. verslaafde die die rotkleur bedacht heeft, ook weer de straat op. Bovendien geen magenta ontsierende deksels meer in het straatinterieur. 

Alleen maar een grote grijze golf die door de straten fietst. Beter dan magenta toch?

Tekst en foto: Hielke de Groot, Feinsum