Algemeen

Markus-Passion yn it Frysk

Op vrijdag 22 maart om 20.00 uur speelt Da Capo Leeuwarden, harmonie-orkest, de Markus-Passion gecomponeerd door Jacob de Haan. Bijzonder is dat de première van dit stuk in de Friese taal is! Gezongen door Anna Marieke Zijlstra en Arjen Veenhuizen en verteld door Timo Jepkema (Omrop Fryslân), ontvouwt het lijdensverhaal van Jezus Christus zich. 

Als je aan muziek en Pasen denkt, komt waarschijnlijk de Mattheus-Passion bij je op. Jaarlijks wordt deze talloze malen uitgevoerd in kerken en concertzalen in het hele land. Maar… er is ook een Markus-Passion, die uiteraard ook het verhaal van de lijdensweg van Jezus Christus vertelt. Op vrijdagavond 22 maart om 20.00 uur speelt Harmonie-orkest Da Capo Leeuwarden de Markus-Passion, gecomponeerd door Jacob de Haan in de Grote Kerk in Leeuwarden. 

Extra bijzonder aan deze uitvoering is dat het stuk in de Friese taal zal worden opgevoerd. Er wordt gezongen in het Fries door Anna Marieke Zijlstra en Arjen Veenhuizen, Timo Jepkema (bekend van Omrop Fryslân) vertelt het verhaal. 

Het orkest speelt de prachtige, stemmige muziek, vanaf het moment van de aankomst bij Jeruzalem (op Palmzondag), tot het verdriet na de kruisiging van Jezus. 

Het stuk duurt een uur, een stuk korter dan de Mattheus-Passion, dit omdat het de Markus-Passion zoals hij origineel door J.S. Bach is geschreven minder koralen bevatte. 

Kom luisteren naar deze bijzondere premiere yn it Frysk (geen zorgen voor de niet-Friestaligen; er zal een vertaling aanwezig zijn) en begin de week van Pasen op een prachtige manier! 

Kaarten zijn te verkrijgen via de penningmeester van Da Capo (penningmeester@dacapo-leeuwarden.nl