Algemeen

Miedema tweede en crash in NK Assen

Tijdens het tweede NK weekend voor de Yamaha KicXstart 125cc coureurs wist Rens Miedema uit Stiens in een bloedstollende wedstrijd een tweede plek te bemachtigen. 

Op de foto Rens en Koen in gevecht om de tweede plaats. Foto Mariksa Grob.

 

In de kwalificatie had de Stienser een beetje pech: “Ik had wel een snellere tijd kunnen zetten, maar er was net iemand gevallen en dan moet je van het gas af. Startplek vier is niet slecht maar ik had liever op de eerste rij gestaan.” 

Ondanks dat had Rens een goede start, hij kwam als derde weg. In de eerste ronde werd er al veel van positie gewisseld in de kopgroep van vijf. Miedema kwam als vierde over de streep en nadat hij een ronde later vijfde lag vond hij het welletjes en reed hij in de derde ronde op een derde plaats. Door een crash ontstond er een gaatje tussen de koploper en zijn twee achtervolgers. Omdat er nagenoeg dezelfde rondetijden werden gereden was het gat niet te dichten. Maar Rens en zijn tegenstander Koen Ligtenberg wisten de race verschrikkelijk spannend te maken. De mannen wisselden veel van positie waarbij Koen vooral de tweede plek bezette. Maar Rens had goed opgelet en wist nu alle sterke en zwakke punten van zijn tegenstander. In de laatste ronde zette Rens de inhaalactie in bocht drie in en wist dat Koen in bocht vier binnendoor zou steken, maar koos daarom een andere lijn waardoor hij Koen bij het uitkomen van bocht vier weer binnendoor voorbij kon kruisen. Nu was het alleen nog belangrijk de deur dicht te houden in bocht acht. “Op het laatste deel van het circuit wist ik dat ik sterker was, ik had hem nog naast me verwacht toen we de laatste chicane uit kwamen maar hij zat er niet. Dus pakte ik de tweede plaats en de kop in het kampioenschap. Dat voelde fantastisch!”

In race twee kwam Rens bij de start in de verdrukking en verloor niet alleen een plek maar ging bijna 

onderuit. Hij wist de motor knap overeind te houden maar was de aansluiting met de kopgroep van vier kwijt. “Ik wist dat ik heel snel naar de kopgroep moest. Ik had in de vorige race al gezien dat Koen ze net niet bij kon houden maar ik wel. Ik wilde ze niet laten gaan en daardoor ben ik waarschijnlijk net iets te gretig geweest en verloor ik de voorkant in bocht drie.” Aldus een teleurgestelde Rens. Hij bleef niet liggen balen maar pakte zijn motor snel op en zette de achtervolging vanaf een 16de plek in. “Ik wist dat ik voor het kampioenschap alle punten nodig had die ik maar kon pakken. En ik ben gewoon mijn eigen tempo gaan rijden en gaan jagen op degene die ik voor me zag.” Rens reed ronde na ronde de snelste tijd en wist nog vijf rijders in te halen en met een elfde plek krijgt hij nog vijf punten. Daarmee staat Rens momenteel tweede in het kampioenschap op 4 punten van de nummer één.  “Ik baal enorm, als ik was blijven rijden had ik mijn voorsprong kunnen uitbouwen. Nu ben ik tweede en heb ik de hete adem van twee andere jongens in mijn nek. Met vier man binnen 9 punten is het aan de kop van het kampioenschap heel spannend!”