Algemeen

Ophalen van het bevrijdingsvuur komende 4 en 5 mei uit Wageningen.

Ja, we gaan weer, nu voor de 25e keer! Ruim 1700 deelnemers zullen dit jaar het Bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen en door heel Nederland verspreiden. Een prachtig en uniek symbool van nationale eenheid en leven in vrijheid.

Ook wij doen weer mee. Wij, lopers vanuit Leeuwarden en omgeving (A.V. Lionitas + Loopgroep Leeuwarden), gaan voor de 25ste keer naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Nu de oorlog na 77 jaar zo dichtbij is, beseffen we des te meer dat het een groot goed om dit ook 's nachts in vrijheid te kunnen doen.  

Op 4 mei zijn wij in Wageningen om bij hotel De Wereld vanaf 00:00 uur het vuur op te halen. Dit vuur wordt door de hardlopers, in estafettevorm, op 5 mei naar Leeuwarden gebracht. 

 

Wij leggen onderweg op 19 plaatsen, langs de route Wageningen-Leeuwarden, een witte steen en een kaartje met de tekst: Dankzij uw inzet kunnen wij vandaag het bevrijdingsvuur ophalen. 4 en 5 mei, Tige Tank!". Dit als herinnering aan een gebeurtenis in de jaren 40-45 heeft plaatsgevonden.  Zoals bij de plek van een neergestorte Lancaster bij Barrahus, bij het droppingsveld bij Haskerhorne en bij de gedenkplaat aan de muur van de kerk in Joure. 

 

Het is al met al ieder jaar een bijzonder gebeuren. Naast dat het een mooie loop is heeft ieder een persoonlijke reden om mee te lopen; de familie heeft dankzij anderen de oorlog overleefd, men is 3e generatie van vermoorde familieleden of het is te belangrijk dat WO ll niet vergeten wordt.   

 

Om 12:30 worden wij bij de Wisserdwinger opgewacht door de muziek van de Cape Breton Highlanders en de voertuigen van Keep Them Rolling met daarin Jim Parks, de nu 99 jarige oorlogsveteraan, uit Canada die o.a Franeker bevrijd heeft. En Rick ; Boon, zoon van de oorlogsveteraan en vriend van de heer Parks, Art Boon. Wij zijn vereerd dat zij er dit jaar bij zijn en ons begeleiden naar het Oldenhoofsterkerkhof.

Om 12:45 uur wordt op het plein bij de Oldehove het door ons meegenomen vuur overhandigd aan Burgemeester Buma waarmee hij het bevrijdingsfestival zal openen.