Algemeen

Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor: "Je moet de rest van je leven met je oren door"

Het festivalseizoen komt weer op gang en dat betekent volop gezelligheid. Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept mensen op om ook zeker te genieten, maar daarbij goed op de oren te passen.

Bron: Rob Dijkstra RondOm Leeuwarden

Veel mensen worden namelijk regelmatig blootgesteld aan (te) hoge decibellen en dat kan grote gevolgen hebben voor je gehoor. "Er rust toch een beetje een taboe op om iets in je oren te doen, maar doe het alsjeblieft, want het voorkomt op latere leeftijd problemen."

Feike Lousma is nu een aantal jaren actief als zelfstandig audicien in Stiens en vanuit zijn praktijk aan de Pyter Jurjensstrjitte 10 meet hij met alle liefde een passend hoortoestel voor mensen aan. Ook gaat de audicien langs bij mensen die wat minder mobiel zijn om hoorzorg te leveren. "Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als gehoorproblemen (zo lang mogelijk) voorkomen kunnen worden", stelt hij. Daarom zet Feike zich actief in binnen de regio om mensen bewust te maken van de gevolgen van gehoorschade en geeft hij tips om gehoorschade te voorkomen. “Daarvoor zijn oordoppen een ideale uitkomst.” 

 

Taboe op gehoorbescherming

Feike schrikt van hoeveel kinderen er blootgesteld worden aan (te) luide muziek en klanken. Zo was hij recentelijk op het festival Defqon.1 en zag hij maar bar weinig mensen gehoorbescherming dragen. Dat terwijl de muziek letterlijk en figuurlijk de speakers uitknalde. "Je kleding trilde erover, zo luid", stelt hij. "Als je dan ziet hoe weinig mensen er gehoorbescherming dragen, is dat echt zorgelijk. Gehoorschade is namelijk niet meer te herstellen.” In de meeste gevallen trekken de oorsuizen wel weer weg, maar soms hou je er een blijvende piep in je oor aan over (tinnitus). “Daar zit je dan je rest van je leven mee opgescheept. Ik hoop dat er een kentering komt en dat mensen bewust(er) omgaan met de oren."

 

Presentaties

De observatie is voor Feike een belangrijke reden geweest om presentaties en bijeenkomsten te organiseren bij verschillende instanties in de regio. “Laatst ben ik bijvoorbeeld bij de showband Takostu geweest. Ouders reageren dan echt verrast over hoe weinig er eigenlijk nodig is om gehoorbeschadiging op te lopen. Het gaat vooral om een stukje bewustwording en de reacties geven wel aan hoe belangrijk het is om mensen te informeren.”

Otoplastiek op maat

Voor een otoplastiek (gehoorberscherming) op maat, kun je terecht bij Hoorzorg Lousma in Stiens. “Doe dat echt, want je moet je hele leven met je oren door. Tegenwoordig zijn de oordoppen zo modern, dat je gewoon met elkaar kunt praten. Het geluid wordt zo gefilterd, dat je de stem van een ander nog prima kunt horen. Laat je ook alsjeblieft niet weerhouden door groepsdruk of het feit dat andere mensen geen oordoppen dragen, want ze zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen.”

Meer weten? Bel dan even voor een afspraak. Feike helpt je graag verder λ

 

Bron: 

Rob Dijkstra RondOm Leeuwarden