Algemeen

Pomar, een 24 jaar oud geweldig manegepaard, gaat genieten van zijn welverdiende pensioen

Vrijdag 12 november om 11.00 uur wordt Pomar, een 24 jaar oud manegepaard van Manege Waarland in de kop van Noord-Holland naar onze stallen in Beetgumermolen in Friesland gebracht. 

Foto: Fellow, 'onze kroonprins' bijna 35 jaar oud 

 

Pomar,  geboren op 25 augustus 1997, 24 jaar oud, heeft ruim 16 jaar hard gewerkt als manegepaard bij Manege Waarland in Waarland, Noord-Holland. Hij was jarenlang koppaard in meerdere carrouselteams (16! ruiters die alle mogelijke oefeningen rijden). Daar hield hij volop van. Hij kende zelfs alle proeven uit zijn hoofdJ. Maar ook voor springen en dressuur en niet te vergeten de buitenritten was hij een prima paard. In het begin was hij erg energiek en onstuimig, maar wel een fantastisch paard om op te rijden! De laatste jaren werd Pomar stijver. Geen wonder, een 20-jarig paard wordt vergeleken met een 65-jarig mens. Op zijn 24e is hij toe aan zijn dik verdiende pensioen.

 

Een goede oude dag in de stallen van onze stichting in Friesland – met oude bekenden!

Pomar wacht een heel goed verzorgd, ontspannen en 100% paardwaardig pensioen in onze stallen aan de Langestraat 82-A, 9045 PD in Beetgumermolen. Nooit meer onder het zadel, nooit meer voor de koets. Maar wel iedere dag ’in de benen’, met alle andere paarden en –pony pensionado’s. In de zomer overdag  in de wei. In de winter in de gedraineerde paddock. Hij krijgt een hele ruime stal, zonder tralies, met openslaande ramen. Voeding op maat, naast kuil speciaal oude paardenvoer.

Zijn stal ligt naast die van Fellow, ‘’onze kroonprins’’, bijna 35! jaar oud en meer dan 10 jaar met pensioen. Fellow is net als Jordan (31 jaar oud en ruim 7 jaar met pensioen) afkomstig van Manege Waarland. Oude bekenden dus voor Pomar. Wij verwachten dat Pomar,  net zoals alle pensionado’s die hem voorgingen, bij ons heel snel thuis zal zijn. Pomar is het 23-ste dier dat sinds de oprichting van de stichting bij ons met pensioen gaat.

 

Donateurs voor Pomar’s  pensioen zijn nodig.

Manege Waarland zette zich volop in om donateurs te werven voor Pomar’s pensioen. Maar er zijn meer donateurs nodig. De stichting is 100% afhankelijk van donateurs en gulle gevers om het welverdiende pensioen van de oude manegedieren te bekostigen. Donateurs kunnen zich inschrijven via de site www.pensioenpaard.nl. Zij kunnen het formulier bij de rubriek ‘’donateurs’’ downloaden.

Wilt u meer informatie?

Neemt u dan contact op met de Stichting Opvang Oude Manegepaarden en –Pony’s in Friesland, Ineke de Groot, Frans van Mierisstraat 37, 8932 KR Leeuwarden.

Mobiele telefoonnummer: 06-49 38 87 57. Tel.: 058- 212 45 25 (na 19.00 uur).

Site: www.pensioenpaard.nl  e-mail: info@pensioenpaard.nl

 

Oude manegepaarden en –pony’s: een ‘vergeten’ groep dieren

Veel te vaak is er niets geregeld voor het manegepaard of –pony dat het werk niet meer aankan. Zes dagen in de week komen ze letterlijk opdraven voor iedereen. Manegedieren werken hard, jaar in jaar uit. Maar er komt een dag dat ze het niet meer trekken. Door ouderdom of gebrek zijn ze niet meer geschikt als rijdier. Ze kunnen hun geld niet meer verdienen en kosten de manege alleen nog maar geld. Hun intrieste einde is te vaak de slacht…

Onze stichting die zich inzet om oude manegedieren hun welverdiende pensioen te bezorgen, kan haar  werk alleen maar doen met de steun van donateurs. Donateurs, ad € 2,50 per maand, betalen met zijn allen het onderhoud van het dier.

 

De Stichting Opvang Oude Manegepaarden en –Pony’s in Friesland

De stichting werd 11 februari 2005 opgericht door Ineke de Groot, voorzitter. Directe aanleiding voor de oprichting was de dreigende gang naar de slacht van Berthus, een toen 20 jaar oud manegepaard van de destijds nog bestaande Leeuwarder Manege. Ouderdomsslijtage aan zijn hoef maakte hem definitief ongeschikt als rij- of trekdier. Onder het motto: “Iedereen die paardrijlessen kan betalen, kan ook  Є 2,50 per maand voor het pensioen van het manegepaard bijdragen”, is destijds een wervingscampagne in en om de Leeuwarder Manege gehouden. Met succes! Berthus’ pensioen was snel ’verzekerd’. Berthus is bijna 29 jaar geworden. Na acht hele goede jaren, waarin hij volop genoot van zijn pensioen, moest in januari 2013 het zware besluit tot euthanasie worden genomen. Berthus leed aan straalkanker aan zijn linker voorhoef.

De paarden en pony’s die de stichting nu opvangt , allemaal prima gezond en levenslustig,  zijn:  Fellow, bijna 35 jaar! en bezig aan zijn elfde pensioenjaar,  Jordan 31 jaar, meer dan zeven jaar met pensioen. Deze twee paarden zijn afkomstig van Manege Waarland in de kop van Noord-Holland. Verder: Rianne, 23 en No-Limit, 26 jaar, afkomstig van Stal Sibma in Rottum (Heerenveen).Sandro, 17 jaar, Rolinda, 23 jaar en de pony’s Macho en Snuitje, beide 30 jaar, alle vier afkomstig van Manege Molenruiters in Vrouwbuurt. Plus Lizzy, 27 jaar oud van Manege De Steenen Kamer in Heerhugowaard.

 

Eigen stallen in Beetgumermolen

De stichting kon – dank zij schenkingen van dierenbeschermingsfondsen in heel Nederland – op 15 januari 2010 aan de Langestraat 82-A, 9045 PD in Beetgumermolen een loods plus een stuk weiland en de oprit naar het terrein kopen. De loods is inmiddels compleet gerenoveerd en er zijn negen mooie stallen in gebouwd.

 

Een goed doel is een goed doel: iedere donateurcent gaat naar de oude manegedieren

De stichting wordt gedragen door ruim 640 erdonateurs - gerekend in donateurs ad € 2,50 per maand. Donateurs betalen met zijn allen de verzorgingskosten van het oude manegedier. De stichting is gebaseerd op vrijwilligerswerk: van webmaster tot hoefsmid en van reclamebureau tot Anky van Grunsven, Bonfire† en Salinero, ons Comité van Aanbeveling. Donateurs en gulle gevers ontvangen vier maal per jaar een Nieuwsbrief over het wel (veel!) en wee van de oude dieren en nieuws over de stichting. De dagelijkse verzorging van de paarden gebeurt in eigen beheer. Uit giften en acties kunnen tot nog toe de dierenartskosten worden betaald.

 

ANBI-verklaring

De Stichting Opvang Oude Manegepaarden en –Pony’s in Friesland beschikt over de z.g. ANBI-verklaring (Algemeen Nut Beogende Instelling) van de belasting. Donateurbijdragen en/of giften zijn aftrekbaar binnen de regels die de belastingdienst daarvoor stelt. 19 Mei 2014 is de stichting getoetst door de belastingdienst m.b.t. de ANBI-vereisten. De uitslag kwam op 5 juli 2014: helemaal goedgekeurd!

Bezoek voor alle verdere informatie over stichting, de oude manegepaarden, bestuur, financiële verantwoordingen, nieuws, etc. onze site: www.pensioenpaard.nl