Algemeen

Reina Hilarides start praktijk als hormoon- en overgangsconsulente

Opvliegers, angsten, hoofdpijn, depressieve gevoelens… De tijd dat de overgang en menstruatieproblemen onbespreekbaar, een taboe waren, ligt gelukkig achter ons. Toch zijn er veel vrouwen die blijven doorlopen met klachten, terwijl er wel degelijk iets aan te doen is. Dat zegt Reina Hilarides uit St.-Annaparochie. 

Foto: Gerard de Jong

Reina Hilarides is sinds 1 maart aan de slag als hormoon- en overgangsconsulente. “Het is zonde als vrouwen om blijven lopen met hormonale klachten zoals de overgang, er is vaak wat aan te doen.”

Hilarides heeft haar praktijk als Care for Women specialiste (hormoon- en overgangsconsulente) in Leeuwarden. Hiervoor werkte ze in de culturele sector. In de loop van de jaren kreeg ze steeds meer interesse in het menselijk lichaam en gezondheid. Ze zag voor haarzelf geen toekomst meer in de cultuur en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Toen ze zelf in de overgang kwam, merkte ze hoe weinig professionele hulp er op dat gebied te vinden is. Ze kampte met nervositeit en angstgevoelens, slecht slapen, somberheid en lusteloosheid. Maar ook eczeem, gewrichtspijn, droge ogen en meer vreemde klachten waar ze voorheen nooit last van had. Opvliegers had ze niet, dus in eerste instantie had ze niet in de gaten dat het wel eens de overgang zou kunnen zijn. Ze was ook nog maar 45 jaar, te jong voor de overgang zou je zeggen.. Nee dus, de overgang, oftewel de verandering in de hormoonspiegel, begint vaak al vanaf je 40e, zonder dat je overigens meteen klachten hoeft te hebben. 

In eerste instantie ging ze zelf aan de slag met supplementen voor de overgang. Maar was het wel goed wat ze deed? Ze had behoefte aan advies en begeleiding. Toen kwam ze op het spoor van een Care for Women specialiste in Groningen. Deze hielp haar van een groot deel van haar klachten af met een natuurlijk supplement, speciaal door het Care for Women instituut ontwikkeld voor overgangsklachten. 

Ze werd zo enthousiast over de hulp die haar geboden was en het begrip voor en erkenning van haar klachten, dat ze besloot zich om te scholen tot Care for Women specialiste. Care for Women is niet alleen gericht op de overgang, maar op alle vrouwelijke hormonale klachten zoals menstruatieproblemen, PMS en PCOS, maar ook op gezond zwanger worden en advies over anticonceptie. Een healthcheck behoort ook tot de mogelijkheden. 

Bij een consult brengt Hilarides eerst de problemen in kaart door een vragenlijst in te laten vullen. Daarna volgt een gesprek, waarbij ze zich richt op zaken als voeding, leefstijl en natuurlijke supplementen. Uitleggen wat er in het lichaam gebeurt, en dat iedereen weer andere klachten kan hebben, helpt vaak al. Dat je weet dat je niet de enige bent en dat het niet raar is wat je voelt. Het is geen aanstellerij en voor veel klachten is er met eenvoudige middelen wat aan te doen.