Algemeen

Repair Café in Stiens

Op initiatief van Plaatselijk Belang Stiens heeft een groepje vrijwilligers bekeken of een Repair Café in Stiens mogelijk is. Er is onderzoek gedaan, een heus projectplan opgesteld en het enthousiasme wordt alleen maar groter. 

Een Repair Café is een gratis toegankelijke ruimte waar vrijwilligers kapotte spullen van bezoekers proberen te repareren. Dat kan gaan om kleine huishoudelijke apparaten, kleding, fietsen, speelgoed en nog veel meer. De spullen worden ter plekke gratis gemaakt, maar eventuele materiaalkosten moeten gewoon betaald worden. Als er even gewacht moet worden, dan is er de gelegenheid een gesprek aan te gaan met andere bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee.

Een Repair Café voorziet in een grote behoefte. Veel mensen weten niet meer hoe spullen soms heel simpel kunnen worden gerepareerd. Mensen die die kennis wel bezitten zijn moeilijk te vinden en daardoor gaat er veel kennis verloren. Wat zou het mooi zijn als die kennis wel wordt overgedragen. Verder gooien we veel spul weg, wat na reparatie vaak weer prima bruikbaar is. We leven in een wegwerpmaatschappij en dat is lang niet altijd nodig. Bovendien werken we op zo’n manier mee aan een duurzame wereld. En wie is daar nou op tegen?

Hoe vaak gebeurt het niet dat de kosten van een reparatie duurder zijn dan de aanschaf van een nieuw apparaat. Iedereen heeft wel voorbeelden van kapotte koffiezetapparaten, stofzuigers of boormachines. Het gaat vaak om een snoertje, een schroefje of een stekkertje en het probleem is verholpen. 

In het projectplan worden alle aspecten van het Repair Café beschreven. Natuurlijk mag het geen concurrentie zijn van professionele reparateurs en er is nagedacht over zaken als verzekering en verantwoordelijkheden. 

De huidige vrijwilligers verwachten een grote verscheidenheid aan reparaties en daarom is men nog op zoek naar vrijwilligers met specifieke kennis van reparaties. Informatie opvragen en aanmelden kan voorlopig via secretaris@plaatselijkbelangstiens.nl.

Het is de bedoeling dat het Repair Café in september van start gaat in De Skalm. Op vrijdagmorgen van 9 tot 12 uur. Nadere berichtgeving volgt in augustus