Algemeen

Reserves BEGB Britsum/Stiens geen partij voor TTS Surhuisterveen

Friese bondscompetitie dammen: In de 1e klasse B stond de eerste wedstrijd in 2024 op het programma waar de thuisclub TTS het moest opnemen tegen de reserves van Britsum/Stiens e.o. 

Wedstrijdleider Lep van de gasten had een fantasie opstelling ingebracht hetgeen aan het eind van de avond  niet heel succesvol bleek te zijn. Aan bord 1 was het Gerrit Terpstra die het mocht opnemen tegen Lep. De partij kan worden omschreven als de kortste van de avond. Tussen het 1e en 2e bakje koffie had Gerrit een bomzet ingevlochten waar Willem hagelhard intrapte.Voordeel was er wel voor  Karel de Bruin in de partij tegen Bettus de Vries. Karel had 2 brikjes voorsprong behaald  en liet Bettus nog maar even spartelen. 

Jan Kunnen die ook afgelopen zaterdag met het combinatieteam voortreffelijk speelde bleek ook deze avond uitstekend in vorm te zijn. Toen tegenstander Sake Sloot iets teveel wilde oprukken liet Jan met een fraaie slagzet zien hoe je voor de volle winst moet gaan. De behaalde dam hield de resterende schijven van Sake in bedwang en de 6 tegen 0 voorsprong was een feit. Op het bord tussen Haye Wittermans en Yke Miedema was meer te beleven. Yke had een schijfje van Haye veroverd en leek volgens de omstanders op een overwinning af te stevenen. De slimheid van Haye zorgde voor goed positiespel en een doorbraak met materiaal verlies.  De beide kemphanen kwamen toen maar snel remise overeen. Anton van der Ploeg kreeg een cadeautje in de schoot geworpen van Jaap Hofman. In een 6 tegen 6 stand waar remise werd verwacht zette Jaap de zaak nog even open voor een slagzet en kon Anton toen feliciteren. 

Wytze van der Meulen was opgeroepen voor de hoofdmacht en speelde een voortreffelijke pot tegen de Britsumer Hylke Schaaf.  Positioneel moest worden bepaald of er een winnaar uit het spel zou komen. Na wederzijdse doorbraak werd het uiteindelijk remise waarmee beide spelers wel content waren.

Een uitzonderlijke zege van 10 tegen 2 gaf de TTSers een plaats in de middenmoot op de ranglijst.

Uitslagen: Gerrit Terpstra - Willem Lep 2-0, Karel de Bruin -Bettus de Vries 2-0, Anton vd Ploeg-Jaap Hofman  2-0, Haye Wittermans-Yke Miedema 1-1, Jan Kunnen - Sake Sloot  2-0 Wytze vd Meulen - Hylke Schaaf 1-1.

Uitslag totaal 10 - 2