Algemeen

Schilderlessen najaar 2020 Edgar de Cruijer

Al 12 jaar geeft Edgar de Cruijer schilderles. Eerst 7,5 jaar in Leeuwarden en sinds september 2015 in het Vitushûs in Stiens. 

Hij doceert de schildertechniek van de oude meesters, het zogeheten glaceren. Dat is schilderen in lagen. Schilderliefhebbers uit heel Friesland en soms zelfs daarbuiten, weten inmiddels de weg naar Stiens te vinden. Ook zelfs iemand uit België. Edgar de Cruijer heeft zijn opleiding gehad aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, met Pierre Janssen als directeur.

De oude meesters, zoals Rembrandt, Vermeer en de Leidse fijnschilders werkten vroeger allemaal met glacis-lagen. Dunne glasachtige laagjes, om details en diepte aan het schilderij te geven. Als een schilderij in één laag wordt geschilderd, kan het nooit die diepte hebben, die je kunt bereiken in meerdere lagen. Dit is de klassieke schildermethode. Deze is in de negentiende eeuw door toedoen van de impressionisten en modernisten in vergetelheid geraakt. Pas in de twintigste eeuw gingen er weer kunstschilders gebruik maken van deze techniek. Edgar is deze techniek ook zelf gaan toepassen en doceert het nu in zijn schilderlessen. Nu kunt u zelf leren schilderen als de oude meesters.

Veel mensen die thuis schilderen, komen een heel eind, maar op een gegeven moment lopen ze vast. Dan gaat het plezier weg. En dat is heel jammer. Met het glaceren kom je veel verder met je schilderij. Dan ga je heel nieuwe dingen zien en komt het plezier weer helemaal terug. Zo kan je een professioneel schilderij maken, waar je eerder nooit van durfde dromen.

 

Schilderlessen

De lessen vinden plaats op woensdagen en donderdagen en duren 2,5 uur. Dit voorjaar zijn er 18 lessen. Er zijn 6 verschillende groepen en deze hebben meestal rond 10 cursisten. Tussentijds instappen is altijd mogelijk indien er plek is. Tijdens de lessen wordt een ieder individueel begeleid. Niet iedereen heeft evenveel ervaring. De een heeft ook weer andere wensen dan de ander. Onderwerpen om te schilderen worden gekozen in overleg. Edgar vertelt ook af en toe iets over kunstschilders om meer inzicht te krijgen in de kunstgeschiedenis.

 

Vanwege Corona zijn de werkplekken natuurlijk op 1,5 meter geplaatst en is er van te voren gelegenheid de handen te ontsmetten volgens de richtlijnen van de RIVM.

 

Workshops op zaterdagen 2020

Er zijn ook weer diverse workshops op de laatste zaterdag van de maand. Deze workshops duren van 10.00-12.30 en van 13.30-16.00 uur. Tussendoor is er een uur pauze.

1 augustus van 10.00-12.00 of 14.00-16.00 uur. Gratis proefles  29 augustus Stilleven schilderen.

19 en 26 september Glas en water schilderen

31 oktober Kleuren mengen

28 november Portretschilderen

U kunt zich hiervoor opgeven 06 25023477 of info@realistischschilderen.nl

 

Zaterdag 1 augustus 2020 zijn er proeflessen. Van 10.00-12.00 uur of van 14.00-16.00 uur. De les is gratis, voor het gebruik van het materiaal vragen we een bijdrage van 5 euro. U ontvangt een paneel dat u na afloop mee naar huis kunt nemen. Tijdens de proefles vertelt Edgar over de mogelijkheden van het schilderen in lagen. U kunt zich hiervoor opgeven 06 25023477 of info@realistischschilderen.nl

5 Augustus 2020 beginnen de reguliere lessen. Woensdagmorgen, -middag en -avond en donderdagmorgen, -middag en -avond. Tussentijds instappen is altijd mogelijk indien er plek is.

 

Zie voor meer info www.realistischschilderen.nl en www.edgardecruijer.nl

 

Inlichtingen en opgave telefoon 06 250 234 77 en op info@realistischschilderen.nl