Algemeen

Sinterklaasintocht Ouwe-Syl trekt veel publiek

Nadat Sinterklaas een week eerder al in Nederland is gearriveerd, krijgt de goedheiligman met zijn pieten zaterdag 23 november ook op Ouwe-Syl feestelijk onthaal. 

Nadat de kinderen voorafgaand aan de intocht zich hebben vergaapt aan Tim’s goochelshow, worden ze bij het schemeren van de dag opnieuw blij verrast. En niet alleen de kinderen zien hoe de Spaanse enclave voet op Bildtse bodem zet, ook nieuwsgierige ouders, pakes en beppes komen in grote getale naar de Leijesterstreek.

Natascha van der Laan heeft via een oortje contact met Sinterklaas, zodat ze het toestromende publiek op de hoogte kan houden. Ineens stopt de muziek, het blijkt dat twee vrolijke Pieten van boord zijn gegaan en in een hele grote opblaasunicorn zijn gestapt. Vanonder het bruggetje aan de Keuningstreek komt kort daarna vanuit het duister de kleurige opblaasunicorn met de twee Pieten aangevaren. De unicorn is een cadeautje voor Van Der Laan.

Vanuit de verte komen lichtjes steeds dichter richting Ouwe-Syl aangevaren, de spanning stijgt naarmate de pakjesboot naderbij komt. En dan stapt de erg kwieke Sinterklaas onder een regen van pepernoten de kade op. Na een kort gesprekje met Natascha loopt Sinterklaas al handen schuddend en praatjes makend stapvoets richting Café Het Graauwe Paard, waar hij zoals gewoonlijk de Sylster kinderen toespreekt. De Pieten dansen, springen en lopen in polonaise met de stoet mee tot in de cafézaal.

Een half uurtje later vertrekt Sinterklaas moe maar voldaan naar zijn onderkomen op Ouwe-Syl. Vanuit zijn werkkamer (hoeklogement van de Witte Klok) overziet hij heel het dorp, waar de oude baas en zijn Pieten een drukke periode te wachten staat. 

Foto: Bertus Dijkstra